Das en Boom: dassen worden gebruikt voor gevechten met honden'

BEEK-UBBERGEN, 17 april - “'t Is gewoon smerig.” J. Dirkmaat van de vereniging Das en Boom kan er geen andere woorden voor vinden, maar wil dat ook niet.

De vereniging, die zich al 15 jaar inzet voor de das, heeft het ernstige vermoeden dat in Nederland gevechten worden georganiseerd tussen dassen en vechthonden. De afgelopen weken heeft Das en Boom een tiental vernielde dasseburchten aangetroffen in natuurgebieden onder de grote rivieren. Men vermoedt dat de dassen die daarin huisden, levend naar boven zijn gehaald. In de omgeving van de vernielde burchten werden wel dode jonge dassen aangetroffen, maar de volwassen dieren waren spoorloos. Volgens Dirkmaat blijkt uit de manier waarop men te werk is gegaan dat met honden met zendertjes is gewerkt. “Een dasseburcht kan zich uitstrekken over een oppervlakte van een half voetbalveld. We hebben mansdikke gaten gevonden precies boven de nestkamer. Dat kan alleen maar als je honden gebruikt met een zendertje, zoals ook bij de vossejacht gebeurt.”

De das is in Nederland sinds 1947 een beschermde diersoort. Das en Boom schat dat er in ons land nog 500 dasseburchten zijn en dat de totale populatie 1.500 dieren telt. Per jaar sterven alleen al 300 dassen in het verkeer, ongeveer 50 worden er afgemaakt door stropers of andere kwaadwillenden; dasseburchten worden nog steeds 'uitgerookt'

of 'omgespit'. Maar om dergelijke dassevijanden gaat het nu niet, weet Das en Boom bijna zeker. De dieren worden immers niet ter plekke afgemaakt, maar juist levend gevangen en dat is de afgelopen vijftien jaar nog niet gebeurd.

Gevechten tussen honden en dassen werden tot in het begin van de jaren zestig in Nederland nog wel eens in mijnwerkersstreken georganiseerd, aldus Dirkmaat. Maar in Groot-Brittannie heeft de 'sport' de laatste tijd een bedenkelijke opgang gemaakt. Daar zijn in enkele jaren tijds 9.000 dasseburchten vernield met de bedoeling de volwassen dassen levend te vangen en te laten vechten met honden. “Het gebeurt in de grote steden. Men doet het puur om de sport. Er worden weddenschappen afgesloten hoe lang de das het uithoudt. Want een volwassen das verweert zich urenlang. Ik heb er filmopnames van gezien. Het is een bloederige massa. Het eindigt wanneer de toeschouwers de das met stenen helemaal dood gooien. Je begrijpt niet wat mensen er aan vinden.”

Das en Boom heeft tot nog toe twee maal aangifte gedaan bij een politiekorps van vernieling van een dasseburcht. Van dassegevechten is, voor zover men weet, bij de politie nog geen aangifte gedaan. Men slaat nu wel groot alarm om de publieke opinie op te roepen hier aan eind aan te maken. Dirkmaat: “We zijn hevig verontwaardigd. Dit moet de kop ingedrukt worden.” Das en Boom overweegt om, wanneer de vernielingen toch doorgaan, dasseburchten electronisch te gaan beveiligen. Dat gebeurt in Groot-Brittannie al. “Maar”, aldus Dirkmaat, “dat kan ook weer averechts werken. Want dan wordt het weer een sport om de electronica te slim af te zijn. Het moet niet nodig zijn. Het moet gewoon ophouden.”