'Cholera bedreigt nu ook Brazilie'

BRASILIA, 17 april - Drie miljoen Brazilianen lopen gevaar besmet te raken met cholera. Dat concludeert het Braziliaanse ministerie van gezondheid in een gisteren gepubliceerd rapport.

De studie is uitgebracht een dag nadat het eerste officiele dodelijke cholera-slachtoffer in Brazilie is gevallen, in Tabatinga, een kleine stad in het Amazonegebied. Tijdens de cholera-epidemie die thans in Peru, aan de andere zijde van het Andes-gebergte woedt, zijn inmiddels duizend dodelijke slachtoffers van de cholera geregistreerd. Ook de Peruaanse buurlanden Colombia en Ecuador hebben 75, respectievelijk 100 doden gemeld als gevolg van de cholera. Ook Chili meldde gisteren zijn eerste cholera-dode.

Veel mensen in dit deel van Latijns Amerika leven in behoeftige omstandigheden, waar riolering en andere vormen van hygiene ontbreken.

In Brazilie zou vooral de bevolking aan de bovenloop van de Amazone gevaar lopen, wanneer de cholera-bacterie de rivieren in het gebied besmet. De bacterie zou worden overgebracht in het grensverkeer van illegale boeren, smokkelaars en guerrillastrijders tussen Peru, Colombia en Brazilie.

Het Braziliaanse ministerie van gezondheid heeft een noodprogramma afgekondigd om een massaal uitbreken van de ziekte te voorkomen. Zo zou Brazilie kortgeleden 60.000 anti-cholera vaccins in Frankrijk hebben gekocht. (AP)