Bush bereid Saddam Hussein eventueel vrijgeleide te geven

WASHINGTON- STRAATSBURG, 17 april - De Amerikaanse president Bush is bereid de Iraakse president Saddam Hussein een vrijgeleide te geven, als dat een mogelijkheid biedt om hem weg te krijgen. Bush deed zijn suggestie tijdens de persconferentie waarin hij meer hulp aankondigde voor de Koerden.

“Als iemand als bemiddelaar naar mij toe zou komen en zou zeggen 'Ik kan hem wegkrijgen, maar dan moet hij in staat worden gesteld om voor de rest van zijn leven een gelukkig bestaan te hebben in een of ander derde land', dan zou ik daarover willen nadenken. We willen hem daar vreselijk graag weg hebben en ik denk dat dat zo belangrijk is voor de rust van Irak, dat we dat onder die voorwaarde zouden accepteren”, aldus president Bush.

De Amerikaanse president verwierp de suggestie van oud-president Nixon om geheim agenten van de CIA op Saddam af te sturen om hem te doden.

Hij stond niet negatief tegenover het voorstel van de ministers van buitenlandse zaken van de landen van de Europese Gemeenschap om een proces wegens oorlogsmisdaden tegen Saddam aan te spannen. “Er zijn heel wat redenen te bedenken volgens welke hij wegens oorlogsmisdaden vervolgd zou kunnen worden”, aldus de president.

Inmiddels heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, zich afwachtend uitgelaten over de mogelijkheid van een proces tegen Saddam Hussein. Tegenover de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Poos, die momenteel voorzitter is van de Europese raad van ministers, zei hij gisteren de mogelijkheden voor een proces wegens oorlogsmisdaden en genocide (volkerenmoord) te zullen laten bestuderen. “Het is een belangwekkend idee. Ik zal mijn juridische adviseurs raadplegen om te zien hoe we met deze gedachte verder kunnen. Dan zal ik de Europese Gemeenschap mijn opvatting over deze zaak geven”, aldus Perez de Cuellar. Hij wilde echter geen nader commentaar leveren, omdat daarmee de onderhandelingen met Bagdad over humanitaire bijstand aan de Iraakse vluchtelingen in gevaar zouden kunnen worden gebracht.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, heeft inmiddels laten weten geen Amerikaanse troepen te willen inzetten om Saddam Hussein te gaan ophalen voor een proces. “Als iemand naar Bagdad wil gaan om Saddam Hussein te arresteren en hem te berechten, des te beter. Daar heb ik geen enkel bezwaar tegen, maar dit staat niet op onze agenda”, aldus de minister voor een Amerikaanse radiozender.

(Reuter, AP, AFP)