Bibliotheek in Leiden blijft wellicht geopend op zondag

LEIDEN, 17 april - De openstelling op zondag van de openbare bibliotheek in Leiden zal waarschijnlijk worden voortgezet. Het experiment met de openstelling, dat werd uitgevoerd van zondag 21 oktober tot zondag 14 april, was een groot succes.

In totaal maakten meer dan 20.000 mensen op de 24 zondagen gebruik van de diensten van de bibliotheek. Gemiddeld waren dit 825 bezoekers per zondag, die in totaal goed waren voor meer dan 50.000 uitleningen. Dat zijn er gemiddeld 2.145 per zondag. De bibliotheek heeft meer dan vierhonderd nieuwe lezers op de zondagen ingeschreven.

“Dit experiment is boven verwachting goed verlopen”, zegt directeur E.A.P. van Sprundel. “De bezoekers hebben grote waardering voor de zondagopenstelling.” Tijdens de proef waren alle afdelingen van de bibliotheek geopend: inname en uitgifte, de videobalie, de krantenzaal, de studieruimten en het leescafe.

Op basis van vrijwilligheid hebben 27 werknemers op zondagen gewerkt. Negentig procent van hen wil meewerken aan een verdere openstelling op zondag; 52 procent van hen gedurende het hele jaar en 48 procent voor een periode van een half jaar (najaar, winter en voorjaar).

De vakbonden ABVA-KABO en CFO verzetten zich bij het begin van het experiment tegen de zondagopenstelling van de Leidse bibliotheek. In november gaven zij alsnog medewerking aan een ontheffing van de CAO Openbare Bibliotheken voor het werken op zondag. Dat gebeurde volgens de directie van de bibliotheek nadat de vakbondsleden bij de bibliotheek zich in meerderheid hadden uitgesproken voor de mogelijkheid op zondagen te werken.