ANC sluit akkoord met rivaal PAC

HARARE, 17 april - Twee van de belangrijkste Zuidafrikaanse anti-apartheidsorganisaties, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en het zeer militante Pan Afrikaans Congres (PAC) hebben gisteren hun tweedaagse conferentie in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare besloten met een formeel akkoord tot vergaande samenwerking in hun strijd tegen de blanke minderheidsregering van hun land.

Beide partijen, die afgelopen maandag voor het eerst in ruim dertig jaar op hoog niveau met elkaar rond de tafel gingen zitten, zijn overeengekomen speciale werkgroepen op te richten die onafhankelijk van elkaar zullen opereren.

Een van de werkgroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van beide partijen, zal zich bezighouden met lobby-activiteiten die de westerse regeringen moeten aansporen de sancties tegen Zuid-Afrika die eerder deze week werden opgeheven, in ere te herstellen. Verder lieten zij weten dat er op korte termijn “patriottische eenheden” zullen worden opgericht die moeten opkomen voor “de onderdrukten” in het land. De voormalige rivalen gingen in hun gezamenlijke verklaring niet in op de verdere inhoud van de overeenkomst. Wel maakten zij bekend dat er in augustus een speciale conferentie zal worden belegd in Kaapstad, waar het nu bereikte akkoord verder wordt uitgewerkt. (Reuter)