Amsterdam gaat de stadsnomaden harder aanpakken

AMSTERDAM, 17 april - Amsterdam wil geen magneet meer zijn voor de Europese stadsnomaden.

Een meerderheid van de gemeenteraad is gistermiddag akkoord gegaan met het voorstel om deze snel groeiende groepen strenger aan te pakken. De gemeente zal hun schriftelijk meedelen dat kamperen slechts is toegestaan op de daarvoor bestemde terreinen. Zij zullen per 1 januari 1992 - of zoveel eerder als noodzakelijk - moeten vertrekken.

Nieuwkomers krijgen direct de mededeling dat ze naar een regulier kampeerterrein moeten gaan. Woonwagens die niet op tijd weg zijn, zullen op kosten van de eigenaar naar een opslagterrein worden gesleept. Voor bewoning is daar echter geen plaats. Groen Links en Groen Amsterdam pleitten voor kleinere, over de stad verspreide gedoogterreinen. Amsterdam telt ongeveer driehonderd illegale bewoners van caravans, tenten en hutten, verspreid over vijf terreinen.