Voorlopig laatste automarkt in Utrecht trekt 7.000 Polen

UTRECHT, 16 april - De automarkt in Utrecht heeft vandaag nog meer Polen getrokken dan die van vorige week. Het is voorlopig de laatste, want de gemeenteraad van Utrecht besloot gisteravond dat op het Veemarkt-terrein zeker tot 1 augustus van dit jaar geen automarkt meer gehouden mag worden.

De raad besloot daartoe wegens de grote overlast die de verkoop van tweedehands auto's voor omwonenden opleverde. De Utrechtse politie had vandaag veertig man ingezet om de drukte bij de automarkt op het Veemarktterrein in goede banen te leiden. Vorige week zorgde de markt voor grote verkeersproblemen rond en in Utrecht.

Sinds gistermorgen zijn volgens de Koninklijke Marechaussee in Oldenzaal meer dan 7.000 Polen Nederland binnengekomen, waarvan het merendeel Utrecht als reisdoel heeft. Gisteravond hadden handelaren op het terrein al meer dan 2.500 auto's gestald; 3.000 is het maximum dat wordt toegelaten.

De overlast van de markt wordt vooral veroorzaakt door handelaren die op het terrein hun koopwaar niet kwijt kunnen en hun werkterrein verleggen naar parkeerplaatsen in de buurt. In de dagen voor de daadwerkelijke verkoop bivakkeren groepjes Polen in de buurt van het terrein, vaak in hun auto's of in de open lucht.

De gemeente gaat onderzoeken of de overlast tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht. Voor 1 juni zal worden besloten of er al dan niet een nieuwe automarkt opgezet zal worden.