Van Gogh Museum weer open

AMSTERDAM, 16 april - Het Van Gogh Museum is vandaag weer geopend nadat dit weekeinde 20 schilderijen van Vincent van Gogh werden ontvreemd. De doeken werden na korte tijd teruggevonden. Er was vanmorgen grote belangstelling van het publiek voor het museum.

Twaalf van de doeken zijn inmiddels weer te bezichtigen. Vijf schilderijen die werden beschadigd, worden naar verwachting binnen enkele weken weer tentoongesteld. Drie schilderijen - Het Stilleven met de bijbel, Het Stilleven met citroenen, peren en druiven en Het Korenveld met kraaien - zijn zwaarder beschadigd en zullen naar schatting gedurende een jaar gerestaureerd worden.

Van de daders van de roof ontbreekt vooralsnog ieder spoor. De politie is gisteren begonnen met de verhoren van direct betrokkenen. Daarbij worden de medewerkers van het museum en de particuliere veiligheidsdienst VNV ondervraagd. Tevens is een buurt onderzoek gehouden, aldus een woordvoerder van de politie.

Een belangrijk deel van het politieonderzoek richt zich op het electronische bewakingssysteem van het museum. Centraal staat daarbij de lange tijd die is verstreken tussen de melding dat het systeem werd uitgeschakeld en het moment dat de veiligheidsdienst de politie alarmeerde, aldus de woordvoerder. Gisteren waren dertig politie-agenten bij het onderzoek betrokken.