Start van reeks exposities uit foto-archief De Spaarnestad in Haarlem; Dromerige filmsterrenfoto's van Perkins

Expositie: Uit het Archief in het Archief - Millie Perkins. Stichting Nederlands Foto- & Grafisch Centrum, Wijde Appelaarsteeg 10, Haarlem, t-m 5-7.

Leo Divendal was als twaalfjarige jongen intens verliefd op de frele actrice Millie Perkins, die in 1959 de hoofdrol speelde in de Hollywood-verfilming van het Dagboek van Anne Frank. Tot op de dag van vandaag koestert hij de twee fotootjes die hij destijds van haar uit de Katholieke Illustratie knipte.

Maar kleine jongens worden groot en vele jaren nadien trof Divendal in het foto-archief van uitgeverij De Spaarnestad een map aan met foto's van Millie Perkins uit 1958 en 1959, gemaakt bij de opnamen van de film en tijdens de promotietoernee die ze in dat kader maakte. Uit zijn persoonlijke obsessie is nu een kleine expositie in de hal van de Stichting Nederlands Foto- & Grafisch Centrum in Haarlem voortgekomen.

De inhoud van de map blijkt te bestaan uit zacht uitgelichte, dromerige filmsterrenfoto's van de “slanke, bruinharige en donker ogende” actrice, zoals ze destijds werd omschreven, scenefoto's uit de film en persfoto's van de talloze publicitaire activiteiten. De negentienjarige debutante moet een volle promotie-agenda hebben gehad; ze poseerde met Otto Frank, met andere actrices die ooit de rol van Anne hadden gespeeld, met een krans bij De Dokwerker, met gepast ernstige blik in het Achterhuis en met een filmversie van het dagboek in het Los Angeles County Museum. Op dat boek, een Amerikaanse vertaling van het dagboek, staat niet het portret van Anne Frank, maar dat van Millie Perkins.

Behalve de foto's toont Divendal ook hoe ze zijn gebruikt door populaire weekbladen als Libelle, Beatrijs, Rosita, Goed Nieuws en de eerder genoemde Katholieke Illustratie. Artikelen vol eerbied, want aan het eind van de jaren vijftig was het nog een hele eer als Hollywood-acteurs naar Nederland kwamen. Gedienstig deed de pers verslag van zulke bezoeken - ook trouwens in kranten als het Algemeen Handelsblad, dat graag noteerde hoe wonderful volgens Millie Perkins haar ontvangst in Holland was geweest.

Het archief van De Spaarnestad, waarvan de oudste foto's uit 1908 dateren, is qua omvang (twee miljoen afdrukken) uniek. Door fusies en overnames kwam het in handen van het uitgeversconcern VNU, dat de foto's in 1986 in bruikleen overdroeg aan de Stichting Nederlands Foto- & Grafisch Centrum, gevestigd in het voormalige pand van Joh.

Enschede & Zonen in de Haarlemse binnenstad. Die stichting draait, met bescheiden steun van de gemeente en veel medewerking van vrijwilligers, op de exploitatie van het foto-archief. Heel wat kranten en tijdschriften maken er geregeld gebruik van. De collectie is intussen uitgebreid met archiefmateriaal uit andere bronnen; daarbij ligt de nadruk op het soort persfotografie dat door de media kan worden gebruikt voor historische illustraties.

Bij de overdracht, vijf jaar geleden, organiseerde de stichting een bezienswaardige overzichtsexpositie in de Vishal, die een eerste indruk gaf van de veelzijdigheid van het archief. Van plannen voor vervolgexposities was, vooral om financiele redenen, nog niets terechtgekomen. Vier keer per jaar wil men nu in eigen huis een kleine tentoonstelling inrichten over een deelonderwerp, telkens begeleid door een sierlijk uitgevoerd fotoboek. De uitstalling over Millie Perkins is de eerste in die reeks.

    • Henk van Gelder