Regering van Togo kondigt rouw af na moordpartij

LOME, 16 april - De regering van de Westafrikaanse republiek Togo heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd ter herdenking van de 26 jongeren die vorige week donderdag vermoord werden aangetroffen in de lagune voor de hoofdstad Lome. In een gisteravond voor de staatsradio voorgelezen verklaring zegt de regering de moordpartij te betreuren.

De regering onderstreepte opnieuw dat de slachting volgens haar te wijten is aan “bandieten” die er op uit zijn het beleid van president Gnassingbe Eyadema in diskrediet te brengen. Maar mensenrechtenactivisten en diplomaten zijn er nog steeds van overtuigd dat de moorden het werk zijn van regeringsgezinde militairen. De moordpartij kwam donderdag aan het licht na een week van gewelddadige protesten tegen het bijna vijfentwintig jaar oude regime van president Eyadema.

Eyadema heeft te kampen met een steeds sterker worden druk om binnen afzienbare tijd vergaande politieke hervormingen door te voeren. Zo eist de Togolese oppositie een nieuwe grondwet en een meerpartijenstelsel. Ook zou de regering moeten instemmen met een algehele amnestie voor alle politieke gevangenen.

Leiders van de oppositie hebben hun aanhang opgeroepen af te zien van gewelddadigheden om Eyadema de kans te geven op de eisen van de demonstranten te reageren. Het gisteren door Reuters vrijgegeven bericht als zou de president een versnelde introductie van de geeiste hervormingen hebben toegezegd, berust volgens het persbureau op een misverstand. (Reuter)