Ontboezemingen over faalangst missen verband

Faalangst, Ned.3, 21.04-22.00u.

Een klaslokaal, een zwembad en een concertzaal vormen het decor in de documentaire over faalangst van Maarten Nederhorst die de NOS vanavond uitzendt. Uitvoerig aan bod komen drie mensen die bij hun prestaties werden gehinderd door faalangst of daar nog aan lijden: een scholier, een wedstrijdzwemmer en een concertviolist. De scholier, Folkert Verdoes, laat zich thuis filmen tussen zijn bezorgde ouders en op school, wanneer de leraar hem na een repetitie de even goed bedoelde als huiveringwekkende woorden toevoegt: “Dat ging echt niet, he? Wat is er gebeurd, denk je? Kom na de les maar even bij me.” Even later zit hij in een 'faalangstgroep', die hem van zijn dagelijkse kwelling af moet helpen door te leren 'onredelijke' gedachten om te zetten in 'redelijke'.

Wedstrijdzwemmer Leon Verhage vertelt hoe faalangst hem in zijn greep krijgt vlak voor een wedstrijd en tijdens de laatste meters omslaat in paniek. Hij volgt nu een 'mentale training' bij een psycholoog die hem in een half-hypnotische toestand leert omgaan met paniek. De concertviolist, Jean Louis Stuurop, ten slotte, werd grootgebracht met dagelijkse, urenlange vioollessen, maar kon na de dood van zijn vader opeens “niet snel meer heen en weer strijken” en moest een tijd zijn toevlucht nemen tot medicamenten.

De drie verhalen boeien en komen zeer authentiek over. Verhage en Stuurop zetten hun probleem helder uiteen, de beteuterde scholier Folkert vertedert. Alleen, de wel erg sobere presentatie laat nog veel vragen onbeantwoord. Hoe slecht deed Folkert het precies op school en in welke vakken? Is hij al eens blijven zitten of gezakt? Kreeg violist Stuurop ook andere adviezen behalve om voor een concert maar een paar glazen wijn te drinken? Hoeveel succes heeft zwemmer Verhage nu eigenlijk? Het wordt er niet bij verteld en daardoor komen de ontboezemingen over dit interessante en onmodieuze thema een beetje in de lucht te hangen. Ook de oorzaken van faalangst worden wat summier aangegeven: overambitieuze ouders, akkoord, maar de rol van school, zwemclub, orkest of in het algemeen de 'prestatiemaatschappij' blijft onderbelicht.

    • Sjoerd de Jong