Nieuwe hoofdsponsor NOC moet tekorten dekken

AMSTERDAM, 16 april - Hoewel de topsporter er weinig van zal merken, lijkt het of de sponsors staan te dringen voor de deur van het Nederlands Olympisch Comite.

De bekendmaking van een grote 'weldoener' die twee miljoen beschikbaar stelt was gisteren nog niet geschied, of er bleek al weer sprake te zijn van “diverse nieuwe sponsors”. De opgeluchte uitdrukking op het gezicht van NOC-voorzitter Huibregtsen, naar aanleiding van de gulle hand van de nieuwe hoofdsponsor Nationale Nederlanden, verried echter de benauwde situatie waarin het NOC verkeert. Vooral ten aanzien van de individuele begeleiding van topsporters is de laatste tijd nogal het een en ander te doen geweest.

Een jaar voor de Olympische Zomerspelen in Barcelona, besloot het NOC in januari tien procent minder uit te keren aan de diverse Olympische kandidaten. In eerste instantie werd er vanuit gegaan dat dit na bekendmaking van de nieuwe sponsor weer teruggedraaid zou worden. Een bedrag van een miljoen gulden per jaar, waarvan tachtig procent naar de post individuele begeleiding gaat, zou genoeg moeten zijn om de uitkeringen weer volledig uit te betalen. Huibregtsen moest gisteren echter direct bekennen dat de sponsorgelden van Nationale Nederlanden voornamelijk benut zullen worden om de gaten van de afgelopen jaren op te vullen. Het geld dat overblijft zal besteed worden aan de materiele en maatschappelijke begeleiding van de topsporters. Geen financiele hulp dus. Dit betekent concreet dat de tweehonderd door het NOC gesteunde sporters, gemiddeld honderd gulden minder ontvangen per kwartaal.

Evenals tijdens de besprekingen van het NOC met de verzekeringsmaatschappij, is ook nu weer sprake van een geheimzinnig stilzwijgen rondom de toekomstige geldschieters. Volgens Huibregtsen is twee miljoen gulden beschikbaar, afkomstig van “diverse bedrijven”. Dit zou betekenen dat het comite momenteel kan rekenen op een steun van drie miljoen gulden per jaar. Deze financiele armslag behoedt het NOC in ieder geval tot Barcelona voor al te grote problemen. Het contract met Nationale Nederlanden loopt tot begin '93, met een optie voor een verlenging met twee jaar. Dat het noodzakelijk is voor het NOC om, met het oog op de Winterspelen van 1994, het miljoenencontract te behouden lijkt duidelijk.

Aangezien nog steeds geen andere sponsors bekend zijn gemaakt, blijft de toekomst erg onzeker. Wel zijn er besprekingen met bedrijven voor een vierjarige overeenkomst na Barcelona. “We moeten er constant naar streven een goed produkt af te leveren”, aldus Huibregtsen. “Dan bedoel ik geen sportprestaties want die zijn in dit geval niet eens zo belangrijk. We moeten zorgen dat onze nieuwe sponsor in de aanloop naar en tijdens de Spelen genoeg mogelijkheden krijgt om zijn produkt via de sport te promoten. Als we nu het goede voorbeeld geven, komen andere bedrijven ook over de brug.”

Dat het juist Nationale Nederlanden is dat het Olympisch Comite (voorlopig) uit de brand helpt, is niet opmerkelijk. De verzekeringsmaatschappij richtte ooit de Vereniging Sportsponsors in Nederland op, steunt momenteel het Nederlands voetbalelftal, maar is vooral bekend als hoofdsponsor van de Nederlandse volleybalploeg. Het contract met de laatste loopt volgend jaar af. Of de nieuwe overeenkomst met het NOC de gelden voor de volleyballers in gevaar brengt, kon de directie van het bedrijf nog niet zeggen. “Daarover speculeren is op dit moment nog wat voorbarig. We hebben nog geen besprekingen met de volleybalbond gevoerd aangezien het contract pas volgend jaar afloopt”, aldus N.N.-directeur Sjoerd Bouma.