Nieuw begin Poolse effectenbeurs na 53 jaar onderbreking

Na een onderbrekening van ruim een halve eeuw is vandaag in Warschau een effectenbeurs heropend. Voorlopig zullen alleen aandelen in de eerste vijf geprivatiseerde Poolse staatsbedrijven ter beurze worden genoteerd. Dit zijn het constructiebedrijf Exbud, de textielonderneming Prochnik, de elektronicafabrikant Tonsil, een kabelfabriek uit Silezie en de glasfabriek Krosno.

Een saillant detail is dat de 'kapitalistische' wedergeboorte van de effectenbeurs plaats heeft in het voormalige hoofdkwartier van de vroegere Poolse communistische partij. Dit gebouw staat in het centrum van de Poolse hoofdstad.

De opening van de beurs van Warschau is betekenisvol voor de overgang van de Poolse planeconomie naar een vrije markteconomie. Tot dusver ontbrak in Polen een financiele markt die het mogelijk de publieke sector effectief kan inschakelen bij het aantrekken van particuliere beleggers en andere investeerders. Binnen drie jaar worden ongeveer vijfhonderd staatsbedrijven geprivatiseerd, waarvan een flink deel naar de beurs zal gaan.

Over anderhalf jaar zullen naar verwachting tegen de honderd bedrijven hun weg naar de effectenbeurs gevonden hebben.