Latijns Amerika vreest uitbreiding van cholera

ROTTERDAM, 16 april - De cholera-epidemie die in Peru in de afgelopen drie maanden officieel bijna 1.000 doden heeft geeist, breidt zich mogelijk op korte termijn uit naar andere Latijns-Amerikaanse landen.

De Peruaanse buurlanden Ecuador en Colombia hebben gisteren respectievelijk 100 en 70 dodelijke gevallen van de ziekte gemeld, en een veelvoud daarvan aan besmettingen. Volgens een woordvoerder van een particuliere medische organisatie in Ecuador zal het hoogtepunt van de epidemie pas in mei te zien zijn. Hij zei te vrezen dat de ziekte endemisch wordt.

Dat is in Peru al het geval, zo stellen artsen in dit land. De kritieke situatie wordt nog versterkt door een staking voor onbepaalde tijd van het zwaar onderbetaalde verplegend personeel in Peru.

Veel mensen in Ecuador en Colombia leven in dezelfde onhygienische omstandigheden die in Peru de cholera instandhouden. Er is gebrek aan schoon, stromend water, aan riolering, aan wc's en aan brandstof om water te koken. Vooral in de kustprovincies van deze landen wordt bovendien veel rauwe vis gegeten, een belangrijke drager van de cholerabacterie.

De presidenten van Honduras, Guatemala en Costa Rica hebben het afgelopen weekeinde vergaderd over een mogelijke uitbreiding van de epidemie naar hun landen. Zij hebben de Verenigde Staten en Mexico gevraagd bij te dragen aan regionale preventieprogramma's.