Kwartaalwinst NCR 12 pct lager

Het Amerikaanse computerconcern NCR heeft ten gevolge van een vermindering van de orders zijn nettowinst in het eerste kwartaal zien dalen met twaalf procent tot 46 miljoen dollar. In de eerste drie maanden van vorig jaar behaalde NCR een winst van 52 miljoen dollar (98,3 miljoen gulden). Per aandeel zakte de winst van 73 naar zeventig dollarcent.

NCR tekent bij de winstdaling aan dat de orderontvangst in het eerste kwartaal van vorig jaar een record betekende. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam de orderontvangst uit het buitenland weer uit op een record, maar dat was niet voldoende om de achteruitgang van de orders in de Verenigde Staten op te vangen. NCR zette 1,37 miljard dollar om; de eerste-kwartaalomzet van vorig jaar bedroeg 1,27 miljard dollar.

De winst over het eerste kwartaal is inclusief bijzondere posten, waaronder een speciale voorziening van zeven miljoen dollar die nodig is ter bekostiging van het verweer tegen de overnamepogingen van het telecommunicatieconcern ATT. Het jongste bod van ATT is honderd dollar per aandeel of 6,8 miljard dollar in totaal. NCR is van oordeel dat het meer waard is.

ATT stelt op het ogenblik alles in het werk om de directie van NCR weg te sturen teneinde haar bod erdoor te krijgen. Tijdens twee buitengewone vergaderingen van NCR is ATT erin geslaagd te zijn om bij stemmingen via stromannen vier plaatsen in de twaalf man tellende directie van NCR te bemachtigen. Om de gehele NCR-directie weg te sturen is een stemmenmeerderheid van tachtig procent vereist.