Iran beschuldigt Irak van grensschendingen

TEHERAN, 16 april - Iran heeft de Iraakse president Saddam Hussein verweten dat een Iraakse brigade gisteren zeker drie kilometer is doorgedrongen op Iraans grondgebied. De schending zou zich hebben voorgedaan in de streek ten noorden van Qasr-e-Shirin, 175 kilometer ten noordoosten van Bagdad. Iran heeft protest aangetekend bij secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties en een kopie van de protestbrief laten overhandigen bij de Iraakse ambassade in Teheran.

In het protest wordt de grensoverschrijding omschreven als een schending van de wapenstilstandsovereenkomst die volgde op de achtjarige oorlog tussen de twee landen. In de brief schrijven de Iraanse autoriteiten: “Onder de huidige omstandigheden doet de regering van Irak er het beste aan om een andere uitweg te zoeken dan het creeren van een externe vijand”. Radio Teheran heeft gemeld dat Iraakse legereenheden aanvallen hebben uitgevoerd op vluchtelingen die onderweg zijn in de richting van Iran. Journalisten die aanwezig waren op de plaatsen bij de grens waar vluchtelingen zich verzamelen, hebben geen activiteit van de Iraakse strijdkrachten waargenomen. Tot dusver zouden 900.000 Koerden Iran zijn binnengekomen. Van Iraakse zijde is niet onmiddellijk op het protest gereageerd. Irak heeft de afgelopen maanden Iran regelmatig beschuldigd van grensschendingen.

Strijdkrachten van Saddam Hussein zouden afgelopen zondag enkele uren de Koerdische stad Arbat bij de grens met Iran in handen hebben gehad, maar het Koerdische verzet zou de Iraakse troepen weer uit de stad hebben verdreven, waarbij zeventig Iraakse militairen het leven verloren. Dat hebben woordvoerders van de Koerdische Democratische Partij en de Patriottische Unie van Koerdistan in Damascus gisteren gezegd. De Koerden zouden 29 Iraakse militairen hebben gevangengenomen, aldus deze woordvoerders. (Reuter, AFP)