GEFRITUURDE BLOEMKOOL

U kunt de gefrituurde roosjes zowel als borrelhapje, of als voor- of bijgerecht opdienen. De uit het Midden-Oosten stammende taratoorsaus gaat niet alleen heel goed samen met bloemkool, maar ook met uiteenlopende gerechten als gepofte aardappels, vis of kip.

Voor 4 personen:

1 bloemkool van circa 1 kg, in roosjes verdeeld zout zonnebloemolie

Doe de bloemkoolroosjes in een ruime pan gezouten kokend water en blancheer ze 5 minuten. Laat de roosjes goed uitlekken in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier.

Giet circa 5 cm olie in een grote koekepan en verhit hem tot er damp vanaf komt. Doe ongeveer 12 roosjes tegelijk in de hete olie en bak ze in circa 15 minuten goudbruin. Schep de goudbruine roosjes met een schuimspaan over op keukenpapier en laat ze daarop uitlekken. Bak de rest van de bloemkoolroosjes op dezelfde manier. U kunt ze warm of op kamertemperatuur eten. Geef er taratoor-saus bij.

Taratoor-saus 1-2 tenen knoflook, gepeld en uit de knijper 1 dl tahinpasta (sesampasta) 1-2 tot 3-4 dl koud water 4 eetl. citroensap 1 theel. zout

Knijp de knoflook in een kom en meng met de tahinpasta. Klop met een vork of lepel 4 eetl. van het koude water, het citroensap en het zout door de pasta. Klop er dan nog met een eetlepel tegelijk water door tot u een saus zo dik als mayonaise hebt. Doe er zonodig nog wat zout bij.

    • Kim Maclean