Estafettestaking treft nu railvervoer bij Hoogovens

IJMUIDEN, 16 APRIL. Op de tweede dag van de estafettestaking bij het staalconcern Hoogovens IJmuiden voor een verbetering van de collectieve arbeidsovereenkomst zijn vanmorgen werknemers van het railvervoer in staking gegaan. Van de veertien locomotieven vallen er tien door de staking uit, aldus een woordvoerder van de Industriebond FNV.

Het railvervoer is verantwoordelijk voor het aan- en afvoeren van staal in verschillende stadia van bewerking. Door de staking is de aanvoer van plakken staal vanuit de haven van Hoogovens komen stil te liggen. De aanvoer naar de hoogovens en de cokesfabriek gaat wel gewoon door. De werknemers die gisteren in staking gingen, zijn vandaag weer aan het werk gegaan.

De stakingsacties bij Hoogovens (16.000 werknemers) zijn bedoeld om de directie tot een beter CAO-bod te dwingen op het gebied van loonsverhoging, arbeidstijdverkorting, vervroegd uitreden en inkomensgarantie bij reorganisaties. Hoogovens biedt 3,25 procent loonsverhoging per juli en een eenmalige uitkering van 0,5 procent. De industriebonden van FNV en CNV eisen respectievelijk 3,75 en 3,5 procent per april. De leden van de Industrie- en voedingsbond CNV hebben besloten zich bij de acties aan te sluiten. Het ultimatum van dat de CNV-bond had gesteld liep vannacht af.