Deelnemers aan rellen in Boekarest veroordeeld

BOEKAREST, 16 april - Een rechtbank in Boekarest heeft achttien opposanten van het bewind veroordeeld wegens hun aandeel in de onrust die in juni vorig jaar leidde tot het ingrijpen van de mijnwerkers in de Roemeense hoofdstad.

In totaal verschenen 29 verdachten voor de rechter, van wie er uiteindelijk een werd veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf. Vier verdachten kregen straffen opgelegd in de vorm van gemeenschapswerk wegens het vernielen van openbaar bezit en “immoreel gedrag”.

Dertien anderen kregen een voorwaardelijke straf en de elf overige werden vrijgesproken.

De verdachten maakten deel uit van de rond tachtig demonstranten die op 13 juni vorig jaar werden gearresteerd toen de politie een eind maakte aan de bezetting van een plein die 53 dagen had geduurd. Het ingrijpen van de politie leidde tot gewelddadige protesten, waarbij vooral het hoofdbureau van politie het doelwit was. Die acties waren op hun beurt aanleiding voor de mijnwerkers om en masse naar Boekarest te komen en daar hardhandig “orde op zaken” te stellen. Bij het geweld kwamen op 13, 14 en 15 juni in totaal zes mensen om het leven.

(AFP, AP)