Brak water

In mijn Studio Sport-tijd placht, net als tegenwoordig, de regisseur met een wellicht aan plichtsbetrachting ontleend gevoel de ranglijst van de eerste divisie af te tasten tot hij bij de absolute staart was aangeland.

De presentator werd dan geacht iets te zeggen in de trant van: “Voor EZK (Elf Zwoegende Kevers) is de situatie heel erg moeilijk geworden”. Ook toen al vond ik dit enorme flauwekul, aangezien er met EZK of andere kandidaten voor de laatste plaats aan het eind van het seizoen helemaal niets gebeurde. Men bleef zitten waar men zat, alsof er niets was geschied. Er was gezondigd tegen normale sportbegrippen maar gestraft werd er niet. Dat kwam vooral ook doordat de amateurafdeling van de KNVB er weinig voor voelde als Florence Nightingale op te treden jegens ex-semi-profclubs. Vroeger achtten de amateurbestuurders hen een tikje onrein. Ze hoefden nog net niet met een bel om de hals door de straat te lopen, maar men vond een tijd lang dat die betaalden wel degelijk aan een besmettelijke ziekte leden - zoiets als lepra.

Die periode is voorbij, al was het maar omdat tegenwoordig bij zogenaamde amateurs de knip van club en-of sponsor eveneens richting spelers pleegt open te gaan. Maar gebleven is dat idee, dat er vooral geen overgangsregeling moet bestaan tussen de twee comparanten. Zo heeft de voorzitter van Excelsior, Simon Kelder, gezegd dat hij het “structureel onjuist” zou vinden, indien er een ploeg uit het betaald voetbal zou worden verplicht tot degradatie. Het zou niet verbazen indien deze mening wordt beinvloed door de omstandigheid dat Kelders eigen club onderaan staat, maar het gebruik van het woord 'structureel' kan reeds een indicatie zijn, dat Kelder zich vastklampt aan iets dat verder reikt dan de positie van een enkele vereniging.

'Structureel' is een modewoord geworden. Net als 'visie'. Vroeger hadden we gewoon een mening, of we vonden ergens iets van.

Tegenwoordig wordt men geacht meteen maar een visie te hebben. “En wat is uw visie?” Ik wacht met smart op iemand die dan zegt, dat hij over eenvoudige zaken aan een visie niet toekomt - zeker niet als het allemaal ook nog 'gestructureerd' moet zijn.

Het enige dat ik zeker weet, is het volgende: wie onderaan eindigt moet of automatisch degraderen of verplicht worden te duelleren met een prominente hoofdklasser bij de amateurs, die ook anderszins rijp wordt geacht om tot de rijen der semi-profs door te stoten. Het Brabantse TOP wil het proberen. Het staat een straatlengte voor bij de amateurs en heeft een serieuze, realistische begroting. Het brakke water aan de staart van de eerste divisie moet nu toch eindelijk eens worden vervangen door een attractieve gezonde doorstroming.

Arbitrage blijft voor opwinding zorgen. Arbiter Houben mag twee weken niet fluiten omdat hij Wouters er niet heeft uitgestuurd. Dat was inderdaad een fout. Maar heeft hij Roy er niet ten onrechte wel uitgestuurd, waar geel de beste kleur leek? Roy kreeg er vier weken schorsing overheen, wat illustreert dat de ene schorsing de andere niet is. Roys afwezigheid scheelt Ajax kwaliteit in vier duels. En de speler scheelt het inkomsten. Houbens straf houdt in dat hij twee weekeinden thuis kan blijven. Financieel is het geen schadepost en als hij er moeite mee heeft, dan ligt die op het mentale vlak. Hij is te kijk gezet voor heel het voetbalvolk. Zondag jongstleden werd ik bij het kijken naar de BBC, waar de halve finale FA-Cup Nottingham Forest - West Ham United werd uitgezonden, herinnerd aan het wegzenden van de Ajax-linkerspits. Halverwege de eerste helft duwde een West Ham-verdediger een doorgebroken Forest-aanvaller in de rug. Hij kreeg rood, maar commentator Bobby Charlton zei achteraf, dat de overtreding dubieus was. Hij zei er iets bij, dat mij intrigeerde. De doorgebroken speler was eigenlijk niet op weg naar de goal (hij week uit naar links) en “dus” zou de regel van rood voor neergelegde doorbrekers niet van toepassing zijn geweest. Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Alleen als je recht op de goal afstormt en wordt geveld, moet de dader er dus uit. Zou Charlton het gelijk aan zijn kant hebben? Een kluifje voor de liefhebbers.

    • Herman Kuiphof