Boycot Republikeinen verlengt de duur van politieke crisis in Italie

ROME, 16 april - Twee dagen nadat het zevende kabinet-Andreotti is beedigd, is in Italie een nieuwe politieke crisis uitgebroken doordat een kleine coalitiegenoot, de Republikeinse partij (PRI), gisteravond besloot zijn steun aan de premier in te trekken.

De Republikeinen zeggen dat Andreotti afspraken over ministersposten niet is nagekomen en om politieke redenen het ministerie van posterijen heeft afgenomen van de partij. De drie Republikeinse kandidaat-ministers hadden uit protest zaterdag niet deelgenomen aan de beediging van het nieuwe kabinet, waarna Andreotti de portefeuilles ad interim onder zijn hoede heeft genomen.

President Cossiga heeft de partijleiders ontboden voor overleg. “Wij zijn bereid tot alles, ook tot vervroegde verkiezingen,” zei Cossiga.

De eerste uitlatingen suggereren dat de vier overige coalitiepartijen nu verder willen gaan zonder de Republikeinen. De steun van deze partij is niet nodig voor een absolute meerderheid in het parlement.

Na ruim vijf uur vergaderen besloot het partijbestuur van de PRI met veertig tegen vijf stemmen bij de vertrouwensstemming niet voor het nieuwe kabinet te stemmen. Vandaag had het kabinet-Andreotti zich in de Kamer moeten presenteren, maar dit is wegens de verwarde politieke situatie uitgesteld.

Partijleider Giorgio La Malfa heeft Andreotti ervan beschuldigd afgelopen vrijdag de lijst van ministers te hebben veranderd zonder hem daarvan op de hoogte te stellen. La Malfa zei dat hij de nieuwe samenstelling van het televisiejournaal had gehoord.

Battaglia zou niet naar Industrie gaan, waarvan hij in het voorgaande kabinet minister was, maar naar Staatsdeelneming; het ministerie van Institutionele Hervormingen van Maccanico was gehalveerd om plaats te maken voor een vooraanstaande christendemocraat; en Giuseppe Galasso, kandidaat voor het belangrijke ministerie van posterijen, kreeg nu het minder hoog aangeslagen Cultuur.

De Republikeinen zeggen dat Galasso is 'gedegradeerd' onder druk van de socialisten: hij zou te kritisch staan tegenover Silvio Berlusconi, een persoonlijke vriend van de socialistische leider Bettino Craxi. De minister van posterijen moet binnenkort een aantal belangrijke beslissingen nemen over de toekenning van nationale zendfrequenties en de toepassing van de nieuwe mediawet.

Het besluit van de PRI komt extra hard aan omdat deze partij de naam heeft minder dan andere regeringspartijen betrokken te zijn bij corruptie en vriendjespolitiek. De PRI heeft grote aanhang onder werkgevers.

    • Marc Leijendekker