Beleggers kijken kat uit de boom op iets lager Damrak

ROTTERDAM, 16 APRIL. De Nederlandse aandelenkoersen openden vanmorgen lager op een rustige effectenbeurs. Beleggers stelden zich terughoudend op in afwachting van economische data en een bijeenkomst van de Bundesbank later deze week.

AMSTERDAM Handelaren zeiden dat het onderliggende sentiment positief blijft. De CBS-stemmingsindex bereikte gisteren een jaarrecord van 97,1 punten. De graadmeter stond om 13.00 uur vanmiddag op een verlies van 0,5 punten.

Beleggers stellen zich voorlopig terughoudend op, in afwachting van economische cijfers die later vandaag in de VS worden gepubliceerd, een bijeenkomst van de Bundesbank aanstaande donderdag en de expiratie van de aprilopties aanstaande vrijdag. De verwachting is dat de rente in Duitsland zal stijgen en die in de VS zal dalen.

“De laatse keer dat de Bundesbank de rente verhoogde, reageerde de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken - red.) met een renteverlaging. De vraag is of we deze keer een herhaling zullen zien”, aldus een handelaar.

Vanmiddag worden in de VS onder andere cijfers over de produktie en capaciteitsbezetting in de industrie bekend gemaakt. De invloed van deze cijfers zal gering zijn, behalve wanneer ze scherp afwijken van de verwachting.

De koers van Koninklijke Olie, die gisteren naar recordhoogte steeg, was rond het middaguur twintig cent lager op 154,40 gulden, na eerder vanmorgen op een verlies van tachtig cent te hebben gestaan.

Handelaren noemden het logisch dat sommige beleggers winst namen na de forse koerswinst gisteren. Gisteren was vooral van Britse zijde veel vraag naar de olies.

De meeste andere actieve aandelen noteerden twintig tot dertig cent lager. Een uitzondering was Wolters Kluwer, dat morgen komt met het jaarverslag. De uitgever noteerde omstreeks het middaguur zestig cent hoger op 54,30 gulden.

Internationale Nederlanden Groep (ING) boekte ook winst. Omstreeks het middaguur was de koers zestig cent hoger op 52,80 gulden. Op de beurvloer circuleerde het gerucht dat een pakket van zes miljoen certificaten is doorgeplaatst.

De koers van het staal- en aluminiumconcern Hoogovens, getroffen door een staking, week niet af van het gemiddelde. Omstreeks het middaguur noteerde de koers van het aandeel zestig cent lager op 58,40 gulden.

“Verkoop nooit tijdens een staking is een oud adagium”, aldus een handelaar.

Buhrmann-Tetterode, waarvan de koers de afgelopen tijd flink is gedaald, wist zich redelijk te handhaven met een verlies van een dubbeltje op 58,80 gulden. De fabrikant van grafische- en kantoorsystemen gaf vanmiddag beleggingsanalisten tekst en uitleg over de gang van zaken.

Op de lokale markt wist Grasso's Koninklijke Machinefabrieken een winst van een gulden op 90,00 gulden te boeken, hoewel uit het jaarverslag blijkt dat het bedrijf het onwaarschijnlijk acht dat het in 1991 de winst over 1990 van 3,8 miljoen gulden kan evenaren. Eerder deze maand toonde Grasso zich al somber bij de publikatie van de jaarcijfers.

De Nederlandse obligatiekoersen openden vanmorgen gemiddeld 15 tot 25 cent lager bij rustige handel, in lijn met een lagere start van de futures op Duitse staatsobligaties ('bunds') in Londen. Beleggers stellen zich ook hier terughoudend op.

De Amerikaanse munt noteerde om 12.30 vanmiddag licht lager op 1,8738 gulden, tegen 1,8765 gulden gisteren bij het slot van handel. De valutahandel is momenteel volkomen gespitst op de verwachting dat de Fed de rente zal verlagen.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street wisten gisteren weer winst te boeken, ondanks pogingen van de Fed, het stelsel van centrale banken, de rentetarieven op hun huidige niveau te stabiliseren.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 12 punten hoger op 2.933, bij een omzet van 161.800 stuks.

Beleggers in de VS blijven hopen op een verlaging van het disconto later deze week.

Uit Japan komen gunstige geluiden voor Wall Street. Japanse beleggers, lang afwezig op de Amerikaanse aandelenmarkt zouden zich opmaken voor een terugkeer.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde op de aandelenbeurs in Londen steeg vanmorgen kort na opening van de handel naar een recordhoogte van 2.555,3 punten. In de loop van de morgen zakten de koersen weer terug naar een lager, stabiel niveau op een rustige markt. De FT-100, die gisteren 16,7 punten hoger sloot op 2.542,8, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 5,4 punten.

FRANKFURT Duitse aandelenkoersen op de beurs van Frankfurt openden vandaag rond 0,5 procent lager. Kort na begin van de handel werden de koersen echter weer naar het slotniveau van gisteren getrokken. Het Dax-30-koersgemiddelde dat gisteren 18,28 punten hoger sloot, stond rond het middaguur op een winst van 2,9 punten.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen sloten een saaie sessie af met een koopgolfje, veroorzaakt door een, naar later bleek, onjuist bericht van een persbureau dat de Japanse centrale bank de korte rente zou verlagen. Het Nikkei-225-gemiddelde sloot 117,77 punten hoger op 26.813,30, bij een aandelenomzet van 380 miljoen stuks.