Amsterdam en Rotterdam verhogen parkeertarieven

DEN HAAG, 16 april - Amsterdam en Rotterdam zijn van plan hun parkeertarieven binnenkort te verhogen; Den Haag en Utrecht, waar parkeren al duurder is, piekeren er niet over. Minister Maij-Weggen (verkeer) wil dat de tarieven in de gemeenten drastisch omhoog gaan en denkt dat hier en daar een verdubbeling noodzakelijk is, schreef zij gisteren aan de Tweede Kamer.

Dat is een wens van de minister; de beslissing is aan de gemeentebesturen. In Amsterdam kost parkeren bij een meter (f) 2,50 per uur in de binnenstad en 2 gulden daarbuiten. De tarieven zullen geleidelijk omhoog gaan; te beginnen dit jaar in een deel van het centrum. Hoeveel parkeren in Amsterdam uiteindelijk zal kosten, is nog niet te zeggen.

In Rotterdam wordt het parkeertarief dit jaar bij 650 meters in het centrum van 2 gulden naar (f) 2.50 per uur verhoogd. De lokale parkeerverordening maakt een verhoging tot (f) 3,75 mogelijk; een woordvoerder van de gemeente verwacht dat dit de komende jaren ook zal gebeuren. In Den Haag kost parkeren op de duurste plekken 4 gulden per uur en Utrecht scoort met 5 gulden in het hart van de stad het hoogste tarief van Nederland. Beide gemeenten vinden dat ze daarmee al aan de wensen van de minister hebben voldaan.