Van 't Hek niet als vredesduif

Hockeyer Tom van 't Hek - 33 jaar en 216 interlands - heeft al diverse malen de indruk gewekt zijn loopbaan in de nationale ploeg te willen beeindigen.

Hij is sinds afgelopen weekeinde echter weer terug in de selectie. Dat is voorlopig voor twee wedstrijden. Bondscoach Bianchi heeft in de voorbereiding op het Europese kampioenschap in juni in Parijs tijdelijk vervangers nodig voor de vijf spelers van HGC die zich zullen voorbereiden op het Europa-Cuptoernooi met hun club. Behalve Van 't Hek zijn toegevoegd diens ploeggenoot bij Kampong Richard Brinkman, Van Waveren (Victoria) en van Bloemendaal Van Amerongen en doelman De Rooy. 'Invaller' Van 't Hek speelde voor het laatst in Oranje tijdens de gewonnen WK-finale van '90.

Ga jij er vanuit dat jouw rentree maar voor twee interlands is? Als een echte huisarts zou ik willen vragen: wat denk je er zelf van?

Ik denk niet dat iemand van 33 jaar wordt teruggehaald voor twee wedstrijden.

Ze gaan je Heintje Davids noemen. Daar ben ik al aan gewend. Ik heb maar een keer gezegd dat ik definitief zou stoppen. Dat was in 1987. Ik heb na het WK nooit definitief afscheid genomen. Ik weet zelf het beste waarom ik een tijd niet heb meegedaan. Ik zat met mijn opleiding voor huisarts en ik kon het niet maken om na het WK zo intensief met hockey bezig te blijven.

Met Bianchi had ik de afspraak om nog eens over het Nederlands elftal te praten. Dat hebben we afgelopen week gedaan en hij nodigde me uit.

Vrijdagavond heb ik definitief ja gezegd. Ik heb nog veel plezier in het spel. En na een mindere periode met mijn club Kampong gaat het nu weer iets beter.

Er zijn problemen tussen Bianchi en een groep spelers. Ga jij bij de selectie nu als een soort vredesduif fungeren?

Ik heb tegen Rob gezegd dat ik dat absoluut niet wil. Ik zie geen extra functie voor mezelf weggelegd. Ik ken alle partijen goed, maar ik heb me er bewust niet mee bemoeid. Ik ben laatst bij Duitsland-Nederland in Krefeld geweest. Daar kwam de ploeg bij mij als een eenheid over. Dat moet zo blijven. Zo'n conflict is natuurlijk nooit prettig. Er wint nooit iemand. Dat weet ik uit ervaring (met Wim van Heumen, red). Daarmee wil ik niemand iets verwijten. Als je vindt dat het het waard is moet je het aangaan.

    • Hans Klippus