Salvadoraans leger doodt FMLN-leden

SAN SALVADOR, 15 april - Veertien Salvadoraanse guerrillastrijders, onder wie een commandant van de FMLN, zijn vorige week door het regeringsleger gedood. Volgens een woordvoerder van de guerrillabeweging was de operatie van het regeringsleger opgezet “met medeweten van president Cristiani” en bedoeld “om schade toe te brengen” aan de vredesonderhandelingen tussen FMLN en het leger, die onder toezicht van de Verenigde Naties worden gehouden in Mexico-Stad.

De veertien werden gedood toen de vrachtauto waarin ze reden werd opgeblazen. “Nadat ze bij de overval gewond waren geraakt, werden ze met schoten door het hoofd gedood”, aldus de verklaring van het FMLN.

Legerwoordvoerders hebben de beschuldigingen van moord in koelen bloede ontkend.

Onder de veertien gedode guerrillastrijders bevindt zich Antonio Cardenal, alias Commandante Jesus Rojas, die deel uitmaakte van de onderhandelingsdelegatie van het FMLN.

Cardenal, een neef van de Nicaraguaanse president Violeta Chamorro, maakte vorig jaar zomer een rondreis door West-Europa, waarbij hij ook Nederland bezocht. Hij verklaarde toen dat het FMLN streeft naar een politieke oplossing in El Salvador, maar waarschuwde dat bepaalde geledingen van het leger “geen belang hebben bij vrede”.

Negen Salvadoraanse militairen, onder wie een kolonel, moeten terechtstaan voor de moord op zes Jezuieten en hun kok in november 1989. Dat heeft het Hooggerechtshof van El Salvador vorige week beslist. De dood van de zes priesters op de campus van de universiteit in de hoofdstad San Salvador wekte destijds grote internationale opschudding. Zo bevroor de Amerikaanse regering naar aanleiding van het incident een bedrag van 42,5 miljoen dollar aan militaire steun.

(Reuters, ANP, AP)