Roemeense oppositie bundelt haar krachten

BOEKAREST, 15 april - De belangrijkste Roemeense oppositiepartijen in het parlement en de buitenparlementaire oppositie hebben zaterdag een akkoord bereikt over een gemeenschappelijke strategie tegen het regerende Front van Nationale Eenheid (FSN). Een van de middelen die worden overwogen om het Front ten val te brengen is een parlementaire boycot.

Het akkoord kwam een dag nadat tienduizenden Roemenen in meer dan twintig steden de straat waren opgegaan om te protesteren tegen wat werd genoemd “de pseudo-hervormingen” van de regering en om het aftreden te eisen van premier Petre Roman en president Ion Iliescu.

Het is voor het eerst dat de belangrijkste oppositiepartijen - de boeren, de liberalen, de partij van de Hongaarse minderheid en de sociaal-democraten - besluiten in zee te gaan met de buitenparlementaire oppositie, die is verenigd in de Burgeralliantie en het Anti-Totalitaire Forum. Deze twee organisaties, waarvan de laatste betrekkelijk nieuw is, leggen in het politieke leven in Roemenie een veel groter gewicht in de schaal dan de oppositie in het parlement. De coalitie stelt zich ten doel de regering te dwingen af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Zij gaat er daarbij van uit dat de kiezers zich radicaal anders zullen uitspreken dan bij de verkiezingen van mei vorig jaar, toen het Front een ruime absolute meerderheid kreeg.

Volgens Corneliu Coposu, de leider van de Boerenpartij, is zijn partij bereid “op elk gewenst moment” het parlement te boycotten. Geza Domokos, de leider van de partij van de Hongaren in Roemenie, liet zich in dezelfde zin uit. Hij zei dat zijn partij vandaag zal beslissen of en zo ja wanneer de boycot begint.

Het Front riep eind vorige week de oppositie op tot een brede coalitie en samenwerking met het Front. Het aanbod is echter van de hand gewezen. (Reuter)