President van Togo belooft introductie hervormingen

LOME, 15 april - De president van de Westafrikaanse republiek Togo, Gnassingbe Eyadema, heeft zich gisteren bereid verklaard tot versnelde introductie van een nieuwe democratische grondwet en de instelling van een meer-partijenstelsel.

De nieuwe toezeggingen van de Togolese regering komen na een week van de ernstigste politieke onlusten die het land ooit kende.

In een rede voor de officiele staatsradio kondigde Eyadema aan dat het voorziene hervormingsproces nog voor het einde van dit jaar rond moet zijn. Onmiddellijk nadat de nieuwe wetgeving van kracht is geworden, zullen parlementsverkiezingen worden uitgeschreven, aldus de president. Als Eyadema zijn beloften gestand doet, gaat de bevolking van Togo binnenkort voor het eerst in bijna vijfentwintig jaar naar de stembus. De president onderstreepte gisteren dat er geen grens zal worden gesteld aan het aantal partijen dat aan de verkiezingen wil meedoen.

De president ging in zijn radio-toespraak niet in op de hoofdeis van de demonstranten, die vorige week te kennen gaven hun acties pas te willen afblazen nadat Eyadema zijn onmiddellijke aftreden zou hebben bekendgemaakt. (Reuter)