Personeel Hoogovens geeft gehoor aan stakingsoproep

BEVERWIJK, 15 april - Gisteravond hebben de eerste honderd werknemers van het staalconcern Hoogovens na een oproep van de Industriebond FNV het werk voor acht uur neergelegd. Het ging om werknemers van de technische dienst in de havens en van de afdeling Koudband 2.

Vanochtend werd de estafette-staking overgenomen door ruim driehonderd personeelsleden van de mobiele onderhoudsploeg die unaniem weigerden aan het werk te gaan. Het is de eerste grote staking in de metaalindustrie dit jaar. Bij Hoogovens werken 16.000 mensen. Ook bij de klein-metaal in het Rijnmondgebied dreigen stakingen.

De strategie van de industriebond is gericht op het toebrengen van zoveel mogelijk economische schade bij Hoogovens met zo min mogelijk stakers. De bond heeft een scenario klaarliggen dat voorziet in werkonderbrekingen van telkens acht uur bij verschillende afdelingen.

Als de directie van Hoogovens niet voor 1 mei met een beter bod voor een nieuwe CAO komt, zullen de acties een massaler karakter krijgen.

Volgens districtsbestuurder J. Schalkx van de FNV kost de staking Hoogovens per dag tien miljoen gulden. De industriebond CNV heeft in een laatste poging de staking af te wenden de directie tot vannacht 12 uur de tijd gegeven met een nieuw bod op tafel te komen.