Onlusten in Soweto eisen 14 levens

JOHANNESBURG, 15 april - Bij felle gevechten tussen rivaliserende zwarte bevolkingsgroepen in het zwarte woonoord Soweto bij Johannesburg zijn het afgelopen weekeinde veertien doden gevallen en liepen 73 mensen ernstige verwondingen op.

De onlusten vloeien voort uit een al jaren durend conflict tussen Zulu's en Xhosa's, waarbij in de afgelopen achttien maanden meer dan 1.600 doden zijn gevallen. De twee partijen hebben in het verleden aanhankelijkheid betracht aan respectievelijk de Inkatha-beweging van Zulu-leider Buthelezie en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Vier van de tien slachtoffers vonden de dood op enkele honderden meters afstand van de woning van ANC-leider Nelson Mandela.

Volgens hulpverleners is het grote aantal gewonden te wijten aan het optreden van de veiligheidspolitie, die naast traangas ook gebruik maakte van hagel om de strijdende partijen uit elkaar te houden.

De nieuwe uitbarstingen van geweld komen nog geen maand voor de afloop van het ultimatum dat Mandela de Zuidafrikaanse regering vorige week heeft gesteld. Hierin is onder meer bepaald dat het ANC alle gesprekken met de blanke minderheidsregering zal opschorten als er niet voor 9 mei aanstaande een einde komt aan het geweld in de zwarte woonoorden. In een vorige week afgelegde verklaring beschuldigde het ANC de veiligheidstroepen van de regering ervan de onlusten aan te wakkeren door doelbewust partij te kiezen voor de aanhangers van Inkatha. Het ANC heeft in verband hiermee het afreden geeist van de ministers Malan (defensie) en Vlok (wet en orde).