Medewerker van Bush: VS onderschatten actie Saddam tegen Koerden

WASHINGTON, 15 april - Een naaste medewerker van de Amerikaanse president George Bush heeft gisteren toegegeven dat de regering in Washington mogelijk de kracht van de Iraakse aanvallen op de Koerden heeft onderschat en wellicht meer had kunnen doen om ze te beschermen.

“We hadden verwacht dat er een hoop chaos zou zijn en dat het winnen van de oorlog de problemen in de regio volstrekt niet zou oplossen”, zei Bent Scowcroft, de adviseur voor nationale veiligheid van de Amerikaanse president, gisteren in een vraaggesprek voor de televisie.

“Een van de dingen die we misschien niet verwachtten was de kracht van Saddam Husseins aanval tegen de Koerden, met mogelijk de bedoeling zijn Koerdische probleem op te lossen door ze te verdrijven”, aldus Scowcroft.

Hij zei verder dat de Verenigde Staten hadden voorzien in hulpgoederen langs verschillende vluchtroutes uit Irak. “We hadden wellicht meer voorraden naar Turkije kunnen overbrengen”, aldus Bush'

veiligheidsadvisuer. “Misschien hadden we dat een beetje beter kunnen doen.”

President Bush herhaalde zaterdag in een toespraak voor de luchtmachtacademie op de luchtmachtbasis Maxwell zijn belofte dat Amerikaanse troepen buiten het interne conflict in Irak zullen blijven. (AP-UPI)