Mafia-feuilleton La Piovra afgelopen; Tv-serie ontstemt Italiaanse politici

La Piovra, de succesvolle Italiaanse tv-serie over de mafia die de afgelopen weken ook in Nederland werd vertoond, krijgt voorlopig geen vervolg. Plannen voor een nieuwe reeks afleveringen zijn door de staatsomroep Rai in de ijskast gezet, na kritiek op de serie door christen-democratische politici.

Terwijl de vijfde reeks van La Piovra een half jaar geleden op de Italiaanse televisie iedere uitzendavond rond de tien miljoen kijkers trok, tekenden vooraanstaande christen-democraten bezwaar aan tegen de serie. Zij zou een te negatief beeld schetsen van het zuiden en bovendien leiden tot een defaitistische instelling, omdat de mafia te vaak zou winnen.

Wat ze niet zeiden, maar wat volgens velen de ware achtergrond was van hun kritiek, was dat in de serie ook wordt gerefereerd aan de banden tussen mafia en politiek. De critici riepen de tv-zender Rai Uno op ernstig te overwegen of met de serie moet worden doorgegaan. La Piovra is een coproduktie van een produktiemaatschappij van de uitgeverij Rizzoli, RCS, en van Rai Uno, de staatszender die door de christen-democratische partij wordt gedomineerd.

Aan de journalisten op het festival voor tv-films Umbriafiction maakte de directeur van Rai Uno, Carlo Fuscagni, vorige week bekend dat de plannen voor La Piovra-6, de zesde miniserie, worden “bevroren, of opgeschort, zo u wilt.” Hij ontkende dat het besluit onder politieke druk is genomen. Maar hij suggereerde dat hiermee wat de Rai betreft een stilzwijgend einde komt aan de serie: “We willen er geen soap opera van maken.”

Directe aanleiding voor het besluit was volgens Fuscagni dat in het scenario voor de zesde miniserie “te veel zaken zijn die me niet overtuigen”. Hij zei verder dat hij met zijn besluit een programma dat een zo belangrijk sociaal probleem centraal stelt, heeft willen beschermen “tegen een lawine van kletspraatjes”.

RCS heeft niet inhoudelijk willen reageren op het besluit van Fustagni. De maatschappij had de hoofdrolspelers uit La Piovra-5, Patricia Millardet en Vittorio Mezzogiorno, al een contract aangeboden voor de nieuwe reeks afleveringen. Op suggesties om de nieuwe serie met financiele steun van anderen te maken, zei Sergio Silva, algemeen directeur van RCS, dat zoiets in de praktijk moeilijk te realiseren is. De rechten zijn van de Rai, zodat de serie niet op een ander Italiaans net kan worden uitgezonden.

RCS heeft nog een aantal andere grote coprodukties op stapel staan met de Rai. Een daarvan is een miniserie die is gewijd aan de frequente ontvoeringen in Italie.

La Piovra is de meest succesvolle Italiaanse tv-serie uit de jaren tachtig. De serie is in tientallen landen verkocht en heeft de producenten een winst van miljoenen opgeleverd. Volgens Fuscagni mag het succes van La Piovra, zowel commercieel als op het gebied van de kijkcijfers, geen reden zijn de serie zomaar voort te zetten. Gezien de felle strijd om de kijkers tussen de drie zenders van de Rai en de drie van Berlusconi is dit een argument dat niet veel mensen heeft kunnen overtuigen.

    • Marc Leijendekker