Koninklijke naar hoogterecord 1991 op stijgende beurs

ROTTERDAM, 15 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger bij rustige handel. Marktleider was Koninklijke Olie dat, gesteund door de hogere olieprijs, naar recordhoogte steeg.

AMSTERDAM Het belangrijkste fonds in Amsterdam boekte direct na opening een winst van 3,30 gulden op 153,90 gulden, een nieuw hoogterecord voor 1991. De koers was om 12.30 vanmiddag verder gestegen naar 154,30 gulden.

De stemming werd verder gesteund door hogere koersen in Londen en Frankfurt en de stabiele dollarkoers. Ook de vaste stemming bij de obligaties was een opsteker. Beurshandelaren zeiden dat dekkingsaankopen en de expiratie van de aprilopties, aanstaande vrijdag, ook een rol speelden.

De CBS-stemmingsindex, die vrijdag 0,1 punt hoger sloot op 95,8, stond om 13.00 uur vanmiddag op een winst van 1,1 punten.

Koninklijke Olie zette de vaste trend van vorige week voort, gestimuleerd door de hogere olieprijs. Afgelopen vrijdag steeg de prijs van een vat Brent ruwe olie boven twintig dollar, het hoogste niveau in twee maanden. Uit het jaarverslag van het olieconcern blijkt dat de oliereserves eind vorig jaar met 6,5 procent zijn gestegen tot 9,68 miljard barrels.

Naast de hogere olieprijs zijn de olies, die de afgelopen maanden achterbleven bij de overige fondsen, over het algemeen bezig met een inhaalrace, aldus analisten. Koninklijke boekte vorige week donderdag en vrijdag een winst van in totaal 4,20 gulden.

“De vraag naar Koninklijke komt van alle kanten. Deze week wordt de volgende technische barriere op 156 gulden doorbroken”, voorspelde een handelaar.

Verzekeringsmaatschappij Stad Rotterdam rapporteerde vanmorgen een nettowinst over 1990 van 79,8 miljoen gulden, tegen 73,3 miljoen gulden in 1989. Beurshandelaren noemden het resultaat weinig schokkend. Het verzekeringsconcern maakte daarnaast bekend dat het een joint venture gaat vormen met Bank Cantrade, eigendom van de Union Bank of Switzerland. Het certificaat Stad Rotterdam opende vanmorgen onveranderd op 44,90 gulden.

Unilever was rond het middaguur 1,60 gulden hoger op 167,10. De onderneming zal naar verwachting morgen het jaarverslag publiceren.

Uitgever Elsevier won twee gulden op 88,80, terwijl VNU licht terrein moest prijsgeven. “VNU staat nog steeds onder druk als gevolg van de reorganisatie. Bovendien zijn de marges bij Elsevier veel beter”, aldus een handelaar. VNU wil zijn drukkerijen geheel of gedeeltelijk afstoten, maar analisten menen dat het moeilijk zal zijn om een koper te vinden.

NEW YORK Het Dow Jones industrieel gemiddelde steeg vrijdag 15,34 punten naar 2.920,74 bij grote omzetten, na de publikatie van gunstige inflatiecijfers.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen stegen vanmorgen, gestimuleerd door futures-gerelateerde aankopen en de lagere Britse basisrente, gecombineerd met lagere inflatie. Een warrant-emissie van Morgan, met een waarde van 96,1 miljoen pond, werd goed ontvangen door de markt.

Het FT-100-koersgemiddelde dat vrijdag iets lager sloot op 2.526,1, stond om 12.30 vanmiddag op een winst van 25,3 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenprijzen stegen direct na opening 0,7 procent tot vlak onder de psychologische grens van 1.600 punten. Het Dax-30-koersgemiddelde doorbrak rond het middaguur zelfs even deze grens. Maar sommige handelaren betwijfelden of de kooplust sterk genoeg was om de prijzen nog veel hoger te stuwen.

(VD) TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger, maar beneden de hoogste dagkoersen. De aandelenkoersen werden gestimuleerd door de sterke yen en de hoop dat de rentetarieven spoedig zullen dalen, na 0,1 procent lagere Amerikaanse consumentenprijzen index, die vrijdag werd gepubliceerd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 113,03 punten hoger op 26.695,53 punten, een winst van 0,43 procent.