John Major bijt van zich af

LONDEN, 15 april - De Britse premier, John Major, wil het gebruik van geweld op voorhand niet uitsluiten bij de oplossing van het Koerdische probleem.

Als er pogingen worden ondernomen om de Koerden te laten terugkeren naar een voor hen te creeren veilig gebied in Irak, dan zal mogelijk geweld moeten worden gebruikt om die plannen te realiseren, aldus de Britse premier in een vraaggesprek voor het Britse commerciele televisiestation ITV.

Zijn uitspraken leken vooral te zijn ingegeven door de kritiek die de laatste tijd op Major is uitgeoefend dat hij veel minder ferm zou optreden dan zijn voorganger, mevrouw Thatcher. Major toonde zich nogal krijgshaftig in het vraaggesprek met Brian Walden, die bekend staat als een van de hardere interviewers, en verdedigde zijn stijl van leiderschap, die gebaseerd is op consultatie. Hij bestreed dat hij aarzelend zou zijn opgetreden in de Koerdische kwestie, zoals hem door de jonge Conservatieven en de Brugge-groep is verweten.

Major zei zich te realiseren dat zijn plan voor een veilige enclave voor de Koerden “controversieel en moeilijk” is. “Het is een plan dat vooruitkijkt, het is zaak nu eerst de humanitaire problemen op te lossen. Maar als dat gelukt is, kunnen we de Koerden niet laten waar ze nu zijn”, aldus Major. (Reuter)