Iran doet dringend beroep om hulp voor Irakezen

TEHERAN-ANKARA, 15 april - De Iraanse regering, met nu al meer dan een miljoen vluchtelingen op haar grondgebied, heeft gisteren opnieuw dringend gevraagd om internationale hulp. De eerste Amerikaanse militairen zijn in het Turkse grensgebied met Irak gearriveerd in het kader van een grote Amerikaanse hulpinspanning.

“Woorden kunnen de omvang van deze ramp niet uitdrukken. Help alstublieft de Iraakse vluchtelingen”, aldus een Iraanse oproep die werd verspreid door radio Teheran. Volgens de Iraniers stromen nog talloze vluchtelingen naar de grens, daartoe aangezet door nieuwe gevechten in Irak. Teheran verwacht dat er binnenkort meer dan 1,5 miljoen Irakezen op Iraans grondgebied zijn.

Iraanse families hebben duizenden vluchtelingen in hun woning opgenomen en de Iraanse Rode Halve Maan biedt zoveel mogelijk hulp.

Maar Teheran zegt dat zijn vermogen om hulp te bieden bijna is uitgeput. Nu al sterven volgens Iraanse functionarissen aan beide zijden van de grens dagelijks zeker 1.000 vluchtelingen. “Beesten hebben bescherming op deze wereld, maar deze mensen hebben niets.

Saddam Hussein foltert hen en vermoordt hen, en de internationale gemeenschap zit ernaar te kijken en wacht af'', zei de gouverneur van de Iraanse grensplaats Piranshahr.

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, de Japanse Sadako Ogata, die zaterdag in Iran arriveerde, beloofde dat meer hulp wordt aangevoerd naar Iran. Ogata erkende dat haar organisatie het probleem had onderschat en zei dat het grote aantal vluchtelingen het werk moeilijk maakt.

Ogata gaat ook naar Turkije, waar tot dusverre ongeveer een half miljoen vluchtelingen zijn gearriveerd. Daar is inmiddels een grootscheepse Amerikaanse militaire hulpinspanning begonnen na de aankomst in Silopi van 150 Amerikaanse militairen.

Pag. 4:

Iran vraagt weer om hulp voor vluchtelingen

Ongeveer 8.000 militairen zullen in totaal deelnemen aan de hulpoperatie. De Amerikanen, die per schip zijn aangevoerd naar de Turkse haven Iskenderun, hebben 16 grote helikopters bij zich, waarmee ze hulpgoederen zullen helpen afleveren op de vaak nauwelijks bereikbare plaatsen waar de vluchtelingen zich bevinden. Hulpgoederen worden ook vanuit Britse, Franse en Amerikaanse vliegtuigen afgeworpen, maar die methode is vaak niet erg precies en bovendien gevaarlijk. Er zijn al enkele vluchtelingen omgekomen die werden verpletterd onder de pakketten de zo'n duizend kilo wegen.

Naar Silopi brengen de Turkse autoriteiten de komende dagen ook 20.000 vluchtelingen over, die nu onder rampzalige omstandigheden op een berghelling bivakkeren. Turkije had tot dusverre geweigerd de vluchtelingen van de onherbergzame berghellingen over te brengen naar andere, beter voor hulp bereikbare plaatsen. Het is echter niet duidelijk of het nieuwe beleid zich tot meer dan de genoemde 20.000 Koerden uitstrekt.

De Iraakse president Saddam Hussein heeft de Koerdische vluchtelingen laten weten dat ze naar huis kunnen terugkeren zonder angst voor vergelding. Alleen moordenaars, verkrachters en dieven zouden worden vervolgd, zei hij. Saddam deed zijn oproep vanuit de Koerdische stad Arbil, waar hij zaterdag een bezoek bracht. Het was zijn eerste bezoek aan het Koerdische noorden sinds zijn troepen de Koerdische opstand smoorden.

“Wat voorbij is, is voorbij. We maken een nieuw begin”, zei Saddam tegen leidende functionarissen van de regerende Ba'ath-partij ter plaatse. Hij vroeg hen die boodschap te verspreiden.

De Iraakse regering heeft al eerder amnestie aangeboden, maar de Koerden hebben daar weinig vertrouwen in. Westerse journalisten die door Iraakse functionarissen werden meegenomen naar Koerdische steden, zagen ook geen enkel teken van een massale terugkeer vanaf de grenzen met Turkije en Iran. Er gaan wel vluchtelingen naar hun woningen terug, maar dat is voorlopig een dun stroompje.

Koerdische guerrillastrijders meldden ook gisteren weer aanvallen door Iraakse regeringstroepen op gebieden die nog in hun handen zijn en op vluchtelingen. Volgens een woordvoerder van een Koerdische groep zijn bij gevechten in de buurt van Sulaymaniyah de afgelopen dagen honderden vluchtelingen gedood of gewond. De Amerikaanse regering heeft Bagdad gewaarschuwd geen militair geweld te gebruiken in de buurt van vluchtelingenconcentraties, maar Washington heeft nog niet gereageerd op dit bericht. Gisteren zei de Veiligheidsadviseur van het Witte Huis dat er alleen op Iraakse helikopters zou worden geschoten als ze het hulpverleningswerk aan de Koerdische vluchtelingen zouden storen, niet als ze schoten op “Koerdische troepen”. (Reuter, AP, AFP)