Hoofdinspecteur moet uitleg geven over gelden schoolclub

LEEUWARDEN, 15 april - De hoofdinspecteur voortgezet onderwijs van het ministerie van onderwijs, mevr. L.J. uit Den Haag, moet voor het eind van deze week opheldering verschaffen over de besteding van gelden uit de verenigingskas van schoolvereniging Eloquentia van het Slauerhoff-college in Leeuwarden. Als dat niet gebeurt volgt aangifte bij de politie. De hoofdinspecteur was tot voor drie jaar geleden conrector en beheerde namens de leerlingen de kas.

Toen J. drie jaar geleden naar Den Haag vertrok, waar ze werd benoemd als rector aan het Maerlant Lyceum, informeerde volgens advocaat mr.

W. Sleijfer van het vroegere schoolbestuur niemand naar de boekhouding. Nadat een jaar geleden een nieuwe schoolvereniging werd opgericht, verklaarden oud-leerlingen tegenover het nieuwe bestuur dat er nog een flink bedrag op de rekening moest staan. Uit de oude boekhouding bleek toen volgens mr. Sleijfer dat er 10.000 gulden in contanten en 10.000 in spaarbewijzen beschikbaar zou moeten zijn. Toen de schoolleiding bij J. informeerde waar dat geld was gebleven maakte zij zonder toelichting 10.000 gulden over op de rekening van de school. Vorige week zaterdag is de hoofdinspecteur volgens de advocaat weggelopen uit een gesprek met de oud-leerlingen. Als ze volgens de advocaat voor vrijdag niet kan aantonen waar het geld is gebleven, volgt aangifte bij de politie. Mevr. J. was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.