Faillissement dreigt voor TWA

ROTTERDAM, 15 APRIL. De noodlijdende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA dreigt failliet te gaan als het niet snel de rechten voor vluchten vanuit de VS naar Londen verkoopt aan American Airlines.

Het Amerikaanse ministerie van transport stelde vorige week de definitieve verkoop van de routes aan American Airlines uit. Volgens American Airlines krijgt de Amerikaanse zakenman Kirk Kerkorian, die TWA wil overnemen, door het uitstel meer tijd om een levensvatbaar reddingsplan voor de vliegmaatschappij te presenteren.

Vorig jaar kwam TWA met American Airlines overeen de Londen-routes vanuit zes Amerikaanse steden voor 445 miljoen dollar te verkopen. Tot nog toe stond het Amerikaanse ministerie van transport aan TWA slechts vluchten vanuit drie steden - New York, Boston en Los Angeles - toe.

Woordvoerder Anne McNamara van American Airlines, dat de routes zo snel mogelijk in gebruik wil nemen, zegt dat Kerkorian het uitstel van 60 dagen misbruikt en intussen een vijandige overname van TWA voorbereidt. Kerkorian zou door het uitstel meer tijd hebben om de boekhouding van TWA te onderzoeken voordat hij een bod op de vliegmaatschappij doet.

Er is American Airlines veel aan gelegen de vliegroutes zo spoedig mogelijk in bezit te krijgen. Concurrent United Airlines nam begin april voor 290 miljoen dollar de rechten voor een aantal Londen-routes onlangs over van het net als TWA in financiele moeilijkheden verkerende Pan Am. De concurrentie tussen United en American is toegespitst op de landingsrechten op de drukste Britse luchthaven Heathrow. United Airlines maakt sinds 3 april gebruik van Heathrow.

Tracinda, de beleggingsmaatschappij van Kerkorian, wil 250 miljoen dollar in de herstructurering van TWA stoppen.