Bundeling van Stad R'dam en Bank Cantrade

ROTTERDAM, 15 APRIL. Verzekeraar Stad Rotterdam en Bank Cantrade gaan samenwerken. Dat is vanmorgen door de twee ondernemingen op een persconferentie bekendgemaakt.

Gesproken wordt van een “fifty-fifty joint venture op het gebied van bancaire dienstverlening”. Bedoeling is de spaarprodukten van Cantrade, waaronder beleggingsfondsen als Jade en Esmeralda, aan te bieden via de ruim 7.000 onafhankelijke tussenpersonen van Stad Rotterdam. Volgens prof.dr. L.M. van Leeuwen, bestuursvoorzitter van Stad Rotterdam, kan al dit jaar een spaarfonds met laag risico worden aangeboden waarna het assortiment stap voor stap wordt uitgebreid.

Stad Rotterdam zegt met de samenwerking de tussenpersonen “met de verbreding van de financiele dienstverlening een wapen te geven in de strijd met de concurrentie”. Sinds de fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank kunnen de tussenpersonen van de nieuwe Internationale Nederlanden Groep (ING) een uitgebreid bancair pakket aanbieden.

Bovendien wil Stad Rotterdam in samenwerking met Cantrade een levensverzekering gaan aanbieden die gekoppeld is aan een van de beleggingsfondsen van Bank Cantrade. Bij Stad Rotterdam werken ongeveer 1.500 mensen (inclusief de Amerfoortse Verzekeringen waarvan Stad Rotterdam 55 procent van de aandelen bezit), bij Bank Cantrade (dochter van de Schweizerische Bankgesellschaft, de grootste Zwitserse bank) werken 752 medewerkers, waarvan 71 in Nederland.

Van Leeuwen acht Cantrade aantrekkelijk omdat de bank zelf geen verzekeringen aanbiedt en dus geen concurrent is voor de tussenpersonen. Mr. R.J.J.M. van Zinnicq Bergmann, directievoorzitter van Bank Cantrade in Nederland, noemt Stad Rotterdam een goede partner in verband met de snelle groei van de verzekeraar.

Stad Rotterdam, dat zich met 271 jaar “de oudste algemene verzekeringsmaatschappij van het continent” noemt, maakte vanmorgen bekend dat de netto-winst in 1990 met 8,9 procent is gestegen tot 79,8 miljoen gulden, overeenkomstig de begin dit jaar uitgesproken verwachting. De omzet steeg eveneens met 8,9 procent en bedroeg 2,3 miljard gulden.

In verband met de zware stormen van januari en februari vorig jaar keerde de verzekeraar ongeveer 55 miljoen gulden uit, waarvan 37 miljoen gulden was herverzekerd. De calamiteitenreserve slonk in 1990 van 10 naar 5,5 miljoen gulden. De winst per aandeel bleef ongewijzigd 3,28 gulden en het dividend zal ongewijzigd 1,65 gulden bedragen. De aandelen zijn genoteerd in Amsterdam, Brussel en Antwerpen.

De winst steeg bij Stad Rotterdam in alle sectoren. Bij de levensverzekeringen steeg de nettowinst 9,1 procent tot 31,7 miljoen gulden. De netto winst in het schadebedrijf liep met 7,9 procent op tot 37,1 miljoen gulden. Hypotheekverstrekking droeg ondanks de ongunstige woningmarkt 11 miljoen gulden aan de winst bij, 11,6 procent meer dan het voorgaande jaar.

Bestuursvoorzitter Van Leeuwen zegt in de toekomst te blijven werken met distributie via onafhankelijke tussenpersonen. De aandacht zal zich “in nog sterkere mate” concentreren op Nederland wat een rem betekent op de buitenlandse ambities.

Bank Cantrade zag als groep de winst licht dalen tot 40,8 miljoen Zwisterse franc (54 miljoen gulden) als gevolg van een afname van de inkomsten uit commissies en effectenhandel. In Nederland daalde de winst scherp van 2,7 miljoen gulden in 1989 tot 173.000 gulden in 1990. Ongunstige marktomstandigheden en reorganiatiekosten drukten het resultaat. Voor 1991 verwacht de Bank Cantrade Groep als geheel een verbeterig van het resultaat.