Brokking: 'Cuba wordt gek van ons'

HAARLEM, 15 april - Volleybalbondscoach Harrie Brokking is er na de tweede zege in vier dagen tegen Cuba van overtuigd dat zijn ploeg kwalitatief op gelijke hoogte is gekomen met de 'acrobaten' uit Midden-Amerika. “Cuba was nog niet in topvorm, maar wij ook niet”, oordeelde hij na de overtuigende 3-0 overwinning in de eindstrijd van de Haarlemse Week. Brokking vond het “typisch Nederlands” om te stellen dat Cuba, de nummer twee van de wereld, onder de maat speelde. “Dit succes is puur de verdienste van mijn team.”

Brokking achtte het van groot belang dat zijn team na het toernooi in Apeldoorn van eind vorig jaar weer een finale won. Dat het hierbij slechts om de winst in een vierlandentoernooi ging, deed daaraan voor hem niets af. “Dit benadert in ieder geval de beleving van een belangrijk evenement. Een finale spelen, een finale winnen, het is een vak apart”, aldus de coach. Martin Teffer, uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het toernooi, kon dat beamen. Hij vond dat emotioneel gezien zo'n treffen tegen Cuba hetzelfde is als een belangrijke wedstrijd bij EK, WK, World League of Olympische Spelen.

Teffer huilde na de laatste bal van de wedstrijd dan ook dikke tranen van blijdschap. Hij noemde de winst van zaterdagavond op Cuba “een totale kick”. “Dan heb ik mezelf weleens niet in de hand. Het is vijftien en ik begin te janken.” Teffer lijkt door zijn goede optreden in Haarlem voorlopig een basisplaats te hebben verworven ten koste van Ron Boudrie die met een lichte blessure kampte. Teffer had een belangrijk aandeel in de indrukwekkende statistieken van Oranje in de drie sets tegen Cuba; acht directe punten uit de service en negentien scores via het blok.

Brokking weet nog niet of hij in de komende wedstrijden (vandaag, morgen en zondag) tegen Cuba met zijn basisteam zal spelen. Indien hij met een gewijzigde opstelling komt zou dat volgens hem van psychologische waarde kunnen zijn. Cuba heeft dan geen kans op een echte revanche en blijft wat dat betreft in onzekerheid. Aan de andere kant kan, aldus Brokking, Nederland misschien voor de definitieve ommekeer tegen Cuba zorgen door nog een paar keer van deze ploeg te winnen. “Ze worden gek van ons. Dat weet ik zeker. Ze zien die grote kerels van ons aan het net staan. Daarom moeten we steeds maar die klauwen van ons laten zien”, zegt Brokking. “Het mooiste zou zijn om straks met een paar wissels te spelen en dan nog van Cuba te winnen.”