Britse rijken gaan gebukt onder recessie

LONDON, 15 APRIL. Het zijn zware tijden voor de Britse rijken. Britse huisvrouwen klagen over de almaar stijgende prijzen, Britse kantoorklerken jammeren over de hypotheekrente die nog altijd veel te hoog is, Britse bedrijven zuchten over dalende orders. Maar dat leed is nog niets vergeleken met de zorgen van de allerrijksten.

Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek in de Sunday Times blijkt dat de tweehonderd rijkste mensen van Groot-Brittannie het afgelopen jaar door de recessie meer dan een miljard pond - circa 3,3 miljard gulden - lichter zijn geworden. De Duke of Westminster kwam er het slechtste af. Doordat de grondprijzen sterk terugliepen, daalde zijn bezit met vijfhonderd miljoen pond.

Asil Nadir, de op Cypres geboren ondernemer wiens Polly Peck-conglomeraat vorig jaar uit elkaar viel, was vorig jaar nog goed voor 213 miljoen pond. Maar dit jaar komt hij niet meer voor op de ranglijst van de allerrijksten.

Voor een klassering komen alleen mensen in aanmerking die meer dan vijftig miljoen pond bezitten. Samen zijn de tweehonderd rijksten goed voor meer dan 47 miljard pond. Dat is 9,3 procent van het bruto nationaal produkt van Groot-Brittannie.

Koningin Elisabeth blijft de onbetwiste nummer een op de ranglijst. Volgens de Sunday Times is zij de recessie vrijwel ongeschonden doorgekomen, omdat ze geen belasting over haar investeringen hoeft te betalen. Haar Koninklijk Bezit wordt geschat op zeven miljard pond, driehonderd miljoen pond meer dan een jaar geleden.

Van dat geld is overigens maar 1,2 miljard pond van haarzelf. De rest heeft ze namens de natie in beheer. (Reuters)