Akkoord bij V&D over loonoffer van personeel

ROTTERDAM, 15 APRIL. Drie vakorganisaties hebben zaterdag met de directie van Vroom & Dreesmann overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO en een herstelplan voor het warenhuisconcern. Maar de Vakorganisatie voor Middelbaar en Hoger Personeel (VHP) is laaiend. Ze zegt dat de directie haar geloofwaardigheid heeft verspeeld.

Het akkoord voorziet in een loonoffer van maar 10 miljoen gulden volgens de Dienstenbond CNV, 6 miljoen volgens de VHP. Dat is veel minder dan de 35 miljoen gulden die V&D had gevraagd en ook minder dan de 15 miljoen gulden die de Dienstenbonden FNV en CNV aanvankelijk wilden inleveren. De VHP was de enige bond die zich onmiddellijk bereid toonde de directie verder tegemoet te komen, met het oog op de financiele noodsituatie van het concern.

De Dienstenbonden FNV en CNV trokken hun bod weer in, nadat het moederconcern Vendex haar belang in het Amerikaanse bedrijf Dillard's voor 1,6 miljard gulden had verkocht. Vorige week stelden ze acties in het vooruitzicht, juist in een week dat het warenhuisconcern een speciale verkoopcampagne op het programma had staan.

Het overleg dat vrijdag op initiatief van de directie op gang kwam, heeft uiteindelijk tot een compromis geleid. De werknemers leveren op jaarbasis zesenhalve atv-dag in. Verder is afgesproken dat het personeel volgend jaar alleen zal doorgaan met inleveren als de aandeelhouders al dit jaar geheel of gedeeltelijk afzien van dividend.

De CAO is met een jaar verlengd. De Dienstenbonden FNV en CNV spreken van “een grote overwinning”.

Ook het warenhuisconcern is tevreden over het onderhandelingsresultaat. “Het personeel blijft gemotiveerd en we besparen toch op onze kosten”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Alleen de VHP is woedend. Bestuurder M. van Maarseveen zegt dat de directie de noodsituatie van het bedrijf heeft overdreven of te snel is gezwicht “voor het eerste zuchtje tegenwind”. “Onze kaderleden hebben absoluut geen vertrouwen meer in een directie die haar eigen herstelplannen onderuit haalt.” De VHP is ook verontwaardigd omdat het hoger personeel dit jaar tien atv-dagen moet inleveren en de rest van de werknemers maar vier.