Zij maait het gras en hij maakt de puinhoop

Voorstelling: Het eind is zoek door De Zwarte Hand, vanaf 8 jr. Regie Marieke van Leeuwen, tekst Sean O'Casey, vert. Hanna Oberman, spel Christ Bolczek, John Buysman. Gezien: 10-04 Jeugdtheaterfestival Den Bosch. Tournee t-m 12 juni.

Met 'Het eind is zoek' presenteert theatergroep De Zwarte Hand in het tiende jaar van haar bestaan een produktie voor zowel kinderen als volwassenen. Basis is een komedie van de Ierse schrijver Sean O'Casey.

Deze speelt zich af in een woonkeuken, waar een man en een vrouw ruzie krijgen over huishoudelijke taken. Ze besluiten de rollen om te draaien: hij ruimt op, zij maait het gras. Vervolgens doet zij haar werk goed en maakt hij er, 'geholpen' door een buurman, een puinhoop van.

In de voorstelling is de woordenwisseling tussen de man en de vrouw aan het begin op band te horen. Daarmee is een belangrijk dramatisch gegeven gereduceerd tot informatie vooraf, kennelijk met de bedoeling om alle nadruk op beeld en spel te leggen. In het decor, dat een armoedige jaren vijftigkeuken suggereert, beginnen deuren, ramen en gebruiksvoorwerpen uit zichzelf te bewegen. Muziek wekt de verwachting dat ons nog veel absurds te wachten staat.

Vreemd genoeg speelt de eigenzinnige macht van het interieur in het vervolg nauwelijks meer een rol; de aandacht verlegt zich naar de verregaande onhandigheid van de twee mannen. Zij zijn clowns die overal een spel van maken en het liefst brengen zij smartlappen ten gehore. Hun humor leunt sterk op de vondsten van bekende komieken; veel doet denken aan Laurel & Hardy, Freek de Jonge, Malle Pietje of Brigitte Kaandorp. Met de dialogen, aangevers waar voorspelbare woordgrappen op volgen, wordt gerefereerd aan het Theater van de Lach.

Meestal bereiken de mannen bij benadering niet het niveau van hun coryfeeen.

Raak gekozen effecten zijn er wel, zoals een paar prachtige ontploffingen en de groene confettie die de 'grasmaaimachine' door het open raam naar binnen blaast. Over het algemeen echter ontstaat de indruk van een uiterst rommelige voorstelling, waarin het ontbreekt aan duidelijke keuzes, en waarin vooral geen tijd is genomen om grappen en typetjes uit te werken tot iets oorspronkelijks.

    • Christien Boer