Weekoverzicht

Symbolischer kon het niet. De laatste Wartburg, de Mercedes van het Oostduitse communisme, die deze week in elkaar gezet werd, was knalrood. En door de arbeiders voorzien van een zwarte vlag, want van de 6.100 resterende werknemers bij het voormalige Volkseigene betrieb zullen hooguit 2.500 op een baan kunnen rekenen als Opel volgend jaar een gloednieuwe produktiehall in Eisenach opent.

Het probleem van de Wartburg was niet een gebrek aan kwaliteit, want de nieuwe modellen waren uitgerust met een Volkswagenmotor, en zelfs niet een gebrek aan vraag, want de export naar Roemenie verliep voorspoedig. Alleen bedroeg de verkoopprijs - 7.000 DM - het dubbele van de kostprijs.

Dergelijke verliezen zijn in het kapitalisme niet te dragen. In de VS meldden de drie grote autofabrikanten, Ford, Chrysler en GM, in het tweede kwartaal van dit jaar de laagste verkoopcijfers sinds 1958. In navolging van zijn concurrenten verlaagde Ford zijn dividend.

Terug naar Oost-Europa. Een kwart van de mijnwerkers in de Sovjet-Unie is in staking, waardoor problemen dreigen te ontstaan in de staalindustrie, bij de spoorwegen en in vrijwel alle sectoren van de Sovjet-economie. In Wit-Rusland demonstreerden tienduizenden mensen tegen de economische chaos. Dit jaar zal de industriele produktie volgens economische adviseurs van president Gorbatsjov 40 a 50 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Dat heet geen crisis, dat is een catastrofe.

Jacques Attali, de president van de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling die volgende week zijn werkzaamheden begint, heeft zich tot doel gesteld om de economische kloof in Europa te overbruggen.

Voor zo'n uitspraak is grote moed nodig. De gemeente Frankfurt heeft inmiddels DM 800.000 uitgetrokken voor een campagne om de toekomstige Europese centrale bank in de Hessische hoofdstad te vestigen. Amsterdam is ook kandidaat en president Duisenberg van De Nederlandsche Bank heeft goede hoop, ook al heeft Amsterdam nog geen promotiebudget.

Wisselende coalities doen zich voor tussen de twaalf landen van de Europese Gemeenschap. De oogst van een week Brussel levert een breed palet van allianties op. Bij het debat over de economische en monetaire unie (EMU) staan Nederland, Duitsland en Denemarken pal voor geleidelijkheid. Eerst grotere afstemming van het beleid, dan pas een munt en een centrale bank.

De EG-landbouwbegroting wordt dit jaar zwaar overschreden door grotere overschotten en de kosten van de sanering van de Oostduitse landbouwbedrijven. Nederland en Groot-Brittannie verzetten zich tegen een tussentijdse aanpassing van de landbouwbegroting.

Italie en Duitsland hebben een pleidooi gehouden voor versterking van de rol van het Europarlement - tegen het Franse zere been. Een Frans voorstel voor meer geld voor de Europese high tech en elektronica-industrie maakt bij de overige landen en bij de Commissie geen kans. De Nederlandse en Belgische Christendemocraten verzetten zich tegen aansluiting van de Britse conservatieven bij de Christendemocraten in het Europarlement. Eerst moeten de Tories het sociale handvest van de EG omhelzen, vinden Martens en Lubbers.

Een ontwerprichtlijn voor vermindering van de beschermingsconstructies bij fusies stuit op Nederlands en Duits verzet; bij het ontwerp voor de richtlijn voor liberalisatie van beleggingsfondsen staat Groot-Brittannie met steun van Nederland tegenover Frankrijk.

Het Internationale Monetaire Fonds heeft zijn prognose van de groei in de industrielanden naar beneden toe bijgesteld. Dit jaar slechts l,4 procent groei, dank zij Duitsland en Japan. In 1992 zal de groei weer aantrekken.

De Britse rente is opnieuw verlaagd, met een half procentpunt naar 12 procent. De ruimte voor Europese renteverlaging neemt toe nu Karl-Otto Pohl, de persident van de Bundesbank, zijn tevredenheid heeft uitgesproken met de inflatie-ontwikkeling in Duitsland. Nu de Duitse inflatie niet boven de drie procent komt (maart: 2,5 procent) is er minder noodzaak voor renteverhoging in Duitsland.

    • Roel Janssen