Vorig jaar export appels naar record

WAGENINGEN, 12 APRIL. De Nederlandse fruitteelt heeft vorig jaar een uitstekende oogst binnengehaald. De export van appels steeg naar een nieuw record, de veilingprijzen bereikten ongekende hoogten. Dat bleek gisteren op de jaarvergadering van de fruittelers, verenigd in de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), in Wageningen.

De fruitteelt verkeert momenteel in een uiterst rooskleurige situatie.

Minder dan tien jaar geleden was er nog sprake van een crisis vergelijkbaar met die waarin de akkerbouw nu verkeert. De omstandigheden hebben zich inmiddels drastisch gewijzigd.

Het seizoen 1990 is goed geweest voor de fruitteelt, aldus NFO-voorzitter Zevenbergen. De produktie bleef ongeveer gelijk, maar de omzet in appelen en peren is flink toegenomen. De totale omzet van de fruitveilingen bedroeg 544 miljoen gulden, een toename van ruim een kwart ten opzichte van 1989. Appelen en peren zorgden voor een omzet van 413 miljoen gulden, een stijging van een derde. De fruitveilingen verhandelen naar schatting 60 tot 75 procent van alle fruit.

De export groeide met bijna een kwart tot 200 miljoen kg. Bijna 40 procent van het Nederlandse fruit ging de grens over. Zevenbergen verwacht dat de Nederlandse produktie van appelen en peren de komende jaren flink zal stijgen. Een probleem vormt wel de rentabiliteit van de fruittelersbedrijven. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) staat tegenover elke honderd gulden kosten, slechts 86 gulden aan opbrengsten. (ANP)