Volleybalweek

Ondanks de nederlaag van 2-3 tegen Griekenland bereikte het Nederlands team gisteravond de finale van de Haarlemse Volleybal Week.

Dat gebeurde dankzij een betere setverhouding. Net als tegen Duitsland een dag eerder miste Nederland inspiratie, hoewel tegen Griekenland bij vlagen goed werd gespeeld. In de tweede en vierde set met name.

Voor het handjevol publiek was het aardig dat de beslissing viel met het zogenaamde rally punt-systeem, waarbij ook op de service van de tegenstander gescoord kan worden. Griekenland won: 17-16.

Reserve Bas Koek stond tijdens dat extraatje in de basis. Coach Brokking: “Een aantal mensen heeft problemen met zichzelf. Vooral Edwin Benne. Vandaar dat ik hem gewisseld heb en Koek voor de leeuwen werd gegooid. Dat kon, want we waren geplaatst voor de finale.” Het was Koeks eerste optreden van het toernooi. In de vierde reeks maakte hij tegen het einde zijn entree met een ace, in de vijfde had hij moeite met de Griekse opslag.

Nederland, gestoken in fel oranje, was de kleur soms niet waard. Alleen de tweede set, waarin Selinger bijna alle ballen op Zwerver speelde, was van niveau. In de vierde besefte Nederland, bij een achterstand van 2-1, dat verlies een blamage zou zijn. Eindelijk was de ploeg agressief.

De gelatenheid is een beetje de schuld van de organisatie. De Week - die in Haarlem slechts vier dagen duurt - is eigenlijk slechts twee dagen interessant. Tijdens de opening was Nederland - Cuba fraai, vandaag zal de finale tussen beide landen ongetwijfeld weer de moeite waard zijn. De middelste dagen zijn programma-vulling. Het publiek begrijpt dat het beste. Haarlem liep misschien uit naar de terrassen in Zandvoort, in de Kennemerhal lieten slechts 200 mensen hun gezicht zien.