Navo bepleit 'snelle interventiemacht'

BRUSSEL, 13 april - De stafchefs van de zestien NAVO-landen hebben gisteren in Brussel voorgesteld een Europese 'snelle interventiemacht'' in het leven te roepen die moet kunnen ingrijpen bij mogelijke bedreigingen van het Europese NAVO-gebied. Het voorstel zal volgende maand nog moeten worden goedgekeurd door de ministers van defensie van de NAVO-landen.

De plannen voor een dergelijke strijdmacht bestaan al langer bij het bondgenootschap, maar ook de Westeuropese Unie, de politieke defensie-organisatie van negen van de twaalf EG-lidstaten, heeft enkele maanden geleden de suggestie gedaan om zo'n multinationale 'rapid reaction force' op te zetten.

De stafchefs van de NAVO - die elkaar voor een deel deze week ook al in Parijs in WEU-verband hebben ontmoet om de logistiek te bespreken van de EG-hulpactie aan de Koerdische vluchtelingen in Iran en Turkije - willen dat de strijdmacht - net zoals de bedoeling is van het WEU-equivalent - wordt samengesteld uit eenheden van verschillende landen, in totaal tussen de 70.000 en 100.000 man, waarbij de VS verantwoordelijk zouden zijn voor luchtsteun.

Het hoofdkwartier van de strijdmacht zou, zo is de bedoeling, in Duitsland worden gevestigd. Het commando zou in handen komen van een Brit. De NAVO is op het ogenblik bezig aan een ingrijpende herziening van haar strategische concept, het belangrijkste gespreksonderwerp van de vergadering van stafchefs van de afgelopen dagen.

Een militaire woordvoerder zei gisteren dat ook gesproken is over de lessen die uit de Golfoorlog getrokken moeten worden en over de prominentere rol die de WEU gaat spelen in de Europese veiligheidspolitiek.