Miljard DM investering in chemie van ex-DDR

HANNOVER, 13 APRIL. De chemische industrie in het westen van Duitsland is van plan dit jaar in totaal een miljard D-mark investeren in de voormalige DDR. Dat heeft de president van het Duitse Verbond van de Chemische Industrie (VCI), Carl-Heinrich Krauch, gisteren gezegd in Hannover.

Krauch stelde als voorwaarde aan de investeringen dat de behandelingsduur voor vestigingsvergunningen in het voormalige Oost-Duitsland verkort moet worden. Het aanvragen van een vergunning in de vijf nieuwe deelstaten duurt nu ongeveer vijftien tot achttien maanden. De president zei dat ondanks de crisis in de voormalige DDR er voldoende mogelijkheden zijn om de bestaande chemische industrie aldaar te herstructureren.

In 1990 is de omzet van de Westduitse chemische industrie met 1,4 procent gestegen tot 162,4 miljard D-mark. De produktie steeg, vooral door een sterkere binnenlandse vraag, met 2,3 procent. Geschat wordt dat de Westduitse chemische industrie dit jaar circa vier procent meer omzet zal boeken.

De chemiebedrijven in de voormalige DDR, die alle eigendom waren van de staat, moeten vele miljarden D-marken investeren in het moderniseren van hun sterk verouderde en vervuilende fabrieken. De Treuhand, de trust die de voormalige DDR-bedrijven beheert en privatiseert, heeft deze week zijn fiat gegeven voor een investering van in totaal 550 miljard D-mark in de herstructurering van de twee grootste Oostduitse chemieconcerns Leuna-Werke AG en Buna AG. (AFP)