KOEKJES VOOR HET RAMADANFEEST

Het opdoemen van de volle maan boven Saoedi Arabie luidt het einde in van de ramadan, de maand van vasten en bezinning. De dag daarna (dit jaar naar verwachting 15 of 16 april) is het feest.

De feestdag vangt aan met een ontbijt van stokbrood, pannekoeken met boter en honing, doughnuts, croissants of oliebollen. Men drinkt er thee, koffie of vruchtensap bij. Daarna verzamelen de moslems zich voor het houden van een dankdienst voor Allah, waarbij de iman een stichtelijk woord spreekt. Na afloop wisselt men goede wensen uit en ook de rest van de dag doet denken aan het Nederlandse nieuwjaar: visites worden afgelegd en gasten ontvangen. De overeenkomst houdt op met het islamitische gebruik om geld weg te schenken aan de armen; het bedrag is door de iman opgelegd of staat gelijk aan de uitgaven voor het eigen feest.

Er is nog een constante tijdens het ramadanfeest: de hele dag door staan er schaaltjes met een keur van koekjes op tafel. Daaronder zal men zeker choriba aantreffen, uiteenlopende koekjes die ook op andere dagen de islamitische koektrommel vullen.

Voor ongeveer 40 stuks: 200 g amandelen 4 eieren 200 g suiker 200 g gemalen kokos 200 g fijnkorrelige smeeda (lichtgeel meel, te verkrijgen in allochtone winkels of op markten) (minder goed alternatief: bloem) 1 zakje vanillesuiker 1 zakje bakpoeder ca. 2 dl olie of gesmolten boter poedersuiker Eventuele bruine vliesjes kunt u verwijderen door de amandelen even in kokend water te leggen, ze af te spoelen en dan de velletjes eraf te wrijven. Hak de amandelen tot korrels. Klop de eieren met de suiker een beetje los. Voeg daarbij de suiker, de kokos, de smeeda, de vanillesuiker en het bakpoeder en voldoende olie om het deeg soepel maar niet slap te maken. (Laat slap deeg even staan; smeeda neemt vocht op waardoor het deeg dikker wordt. Lukt dat niet, voeg dan wat smeeda of bloem toe).

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Wrijf de handen regelmatig met olie in en draai walnoot-grote balletjes van het deeg. Druk ze iets platter, strooi er poedersuiker over en leg ze op een ingevette bakplaat. Keep de koekjes ter versiering in. Eventueel kunt u er nog een amandel in steken. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar en laat ze op een rooster uitdampen.

    • Annelène van Eijndhoven