Kenia laat na jaar belangrijke gevangene vrij

NAIROBI, 13 april - Charles Rubia, een van de meest prominente politieke gevangenen van Kenia, is gistermiddag onverwachts vrijgelaten. De vrijlating zou het begin kunnen zijn van een politieke liberalisering in Kenia.

De 62-jarige Rubia werd op 4 juli vorig jaar gearresteerd wegens zijn oppositie tegen het een-partijsysteem in Kenia. Samen met Kenneth Matiba, evenals Rubia een voormalig minister, had hij wekenlang campagne gevoerd voor de invoering van politieke pluriformiteit. Ze gingen echter niet zo ver om een politieke partij op te richten, waarmee zij de wet zouden hebben overtreden.

Zonder hen officieel aan te klagen zette de Keniase regering Rubia en Matiba gevangen. Drie dagen na hun arrestatie braken rellen uit in Nairobi, die zich in de daarop volgende dagen uitbreidden naar andere steden. De betogers eisten de introductie van het meerpartijensysteem en de vrijlating van Matiba en Rubia. Bij de ongeregeldheden verloren ruim 30 mensen het leven, 1500 betogers werden berecht.

Rubia en Matiba behoren een groep voormalige politici, zakenlui, advocaten en kerkelijke leiders die al ruim een jaar pleit voor het meerpartijenstelsel. De regering van president Daniel arap Moi heeft tot dusverre vastgehouden aan de eenpartijstaat, daarmee de trend naar meer pluralisme in andere Afrikaanse staten negerend. Na de rellen in juli volgde een golf van arrestaties; een tiental voorstanders van het multipartisme zit nog gevangen. De meesten van hen zijn officieel aangeklaagd, wegens subversie of pogingen de regering omver te gooien.

    • Koert Lindijer