Gunstige cijfers inflatie laten Damrak onberoerd

ROTTERDAM, 13 APRIL. De Amsterdamse beurs was deze week in een luie zomerse stemming met weinig handel. Gunstige buitenlandse inflatiecijfers konden de koersen op het Damrak niet stimuleren.

De CBS-stemmingsindex boekte deze week een verlies van 1,2 punten (1,24 procent) en sloot gisteren op 95,8. De winst van de laatste handelsdag was 0,1 punt.

De als gevolg van de snelle afloop van de Golfoorlog begonnen koersrally liep dezer week ten einde, nadat vorige week al een aarzeling viel te bespeuren met een winst van 0,8 punten voor de CBS-stemmingsindex over een hele week. De afgelopen vijf handelsdagen bleven veel beleggers weg waardoor de omzetten een stuk lager uitkwamen dan voorgaande week.

“We wachten de Amerikaanse inflatiecijfers af die eind deze week vrijkomen” zei een handelaar op maandag, en het bleef dagen rustig.

Ook toen de opvallend gunstige Amerikaanse cijfers vrijkwamen, bleef de handel in Amsterdam weifelend. De Amerikaanse inflatie loopt duidelijk terug, maar de verwachte bijbehorende renteverlaging bleef tijdens de Amsterdamse handelsuren uit waardoor het Damrak verdeeld sloot.

Dat de Amerikaanse consumentenprijzen afgelopen maand voor het eerst in bijna vijf jaar zijn gedaald, volgde op berichten dat ook de inflatie in Groot-Brittannie terugloopt. Verder heeft Duitsland lagere producentenprijzen gemeld. De algehele daling van de inflatie maakte geen indruk op het Damrak, mede omdat ook bekend werd dat de olieprijs - een zeer belangrijke inflatiecomponent - gisteren het hoogste niveau in twee maanden heeft bereikt met een prijs die gisteren net boven de twintig dollar per vat Noordzeeolie uitkwam.

In alle stilte beleefde het Damrak een historisch moment: Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank verdwenen van het koersenbord.

De inschrijving op de certificaten Internationale Nederlanden Groep (ING) is afgesloten en nagenoeg alle stukken van de fusiepartners zijn aangemeld.

DAF deed het de hele week tegen de marktstemming in goed. Gestimuleerd door het bericht dat de truckfabrikant het dealernet in Duitsland zal uitbreiden, steeg de koers van 24,80 gulden bij de opening maandag tot een slot van 27,50 gulden gisteren, een winst van bijna elf procent.

Hoogovens hield goed stand onder de aankondiging van stakingen voor volgende week. “Verkoop nooit op stakingen” verklaarde een handelaar gisteren de rustige reactie. Het staalconcern begon de week op 57,50 gulden en hoefde in vijf dagen niet meer dan vier dubbeltjes in te leveren, beter scorend dan het beursgemiddelde.

Philips had deze week de wind tegen. Berichten over de introductie van een nieuw lamptype bracht de koers eind vorige week even boven de dertig gulden. Maar deze week gleed de koers terug van een opening van 29,40 gulden maandag naar een slot van 28,60 gulden gisteren.

President Timmer schrijft in het jaarverslag dat het positieve effect van het herstructureringsprogramma wellicht langer op zich laat wachten dan aanvankelijk was voorspeld.

Ahold zete aanvankelijk de flinke koersstijging van de voorgaande week voort, maar daarna gingen handelaren hun winst nemen. Het aandeel sloot gisteren op 81,00 gulden na maandag nog op 83,30 gulden geopend te zijn.

Opwinding was er donderdag toen de commissaris van de notering de beurshandel in het automatiseringsbedrijf HCS had opgeschort. Volgens berichten in de pers zouden de eerder die week gepubliceerde cijfers vertekend zijn via een boekhoudkundige truc. Daardoor zou verhuld zijn dat het eigen vermogen negatief is geworden, wat betekent dat de schulden de bezittigen overtreffen. Samen met accountant KPMG verklaarde de directie dat het eigen vermogen 40 miljoen gulden positief is, waarna de handel weer verder ging.

    • Tom Buijtendorp