Gebruik abortuspil mogelijk beperkt

Het Franse ministerie van volksgezondheid overweegt verdere beperkingen op te leggen aan de toepassing van de 'abortuspil' na de dood van een 31-jarige vrouw die het middel kreeg toegediend.

De commissie voor het toezicht op farmaceutische produkten is al bijeen geweest op verzoek van minister Claude Evin. Het ministerie heeft inmiddels bevestigd dat de dood van de vrouw aan de gevolgen van een hartaanval verband houdt met het middel RU 486, dat een abortus veroorzaakt zonder medische ingreep.

Het is het eerste gerapporteerde sterfgeval dat rechtstreeks in verband is gebracht met de abortuspil, die sinds januari 1989 in 900 klinieken mag worden gebruikt. Het afgelopen jaar zijn er maandelijks ongeveer 5.000 abortussen mee uitgevoerd, een kwart van het totale aantal.

Het gebruik van RU 486 is al aan zeer strenge regels onderworpen. Artsen die het willen toedienen moeten een trainingsprogramma volgen.

De uitgifteregels zijn nog strenger dan voor morfine en andere narcotica. De patiente moet een formulier tekenen waarin ze verklaart op de hoogte te zijn gebracht van het doel van de behandeling - een abortus. Iedere dosis van RU 486 is apart genummerd. Een apotheker kan pas nieuwe voorraad bijbestellen als gecontroleerd is wie de vorige afnemers waren. Een label met het unieke nummer moet drie jaar op de medische status van de patiente bewaard blijven.

RU 486 heeft in combinatie met weeenopwekkende prostaglandinen een effectiviteit van meer dan 95 procent. Na een falende abortus met RU 486 werd de vrouw meestal alsnog gecurretteerd, maar in de paar gevallen dat er toch een kind werd geboren was dat gezond.

De bijwerkingen zijn gering. Eileiderontstekingen die na een chirurgische abortus nog wel eens voorkomen zijn zeldzaam (0,2 procent). Op 30.000 abortussen met RU 486 waren tot nu toe twee ernstige complicaties gemeld, beide niet-dodelijke hartaanvallen. De twee patientes waren zware rooksters. Vrouwen met hoge bloeddruk en met een ander verhoogd risico op hartziekten (rooksters ouder dan 35 jaar) zijn daarom uitgesloten van een behandeling met RU 486. De overleden vrouw viel net buiten die criteria. Ze was 31 jaar en rookte veel. Het is niet duidelijk of de complicatie door RU 486 is veroorzaakt of door een combinatie van dat middel met het prostaglandine.

RU 486 is alleen in Frankrijk verkrijgbaar. Fabrikant Roussel Uclaf is door de Franse overheid gedwongen het middel op de markt te brengen, op straffe van ontnemen van het patent. Roussel, tegenwoordig onderdeel van het Duitse Hoechst, was bang voor boycotacties tegen andere produkten van het concern door de anti-abortusbeweging.

De fabrikant wil RU 486 alleen op de markt brengen in landen waar abortus legaal is, waar een gezondheidszorg bestaat die ook de zeldzame complicaties goed kan opvangen, waar prostaglandinen zijn geregistreerd en waar een waterdichte controle op de distributie mogelijk is. Naar verwachting zal RU 486 binnen enkele maanden ook in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar zijn, daarna in de Scandinavische landen. Of er binnen afzienbare tijd meer landen volgen is onzeker.